Ericsson under 100-lappen    

Men Nasdaq dämpade fallet i Stockholm

MIN EKONOMI

Nasdaq vände upp efter en timmes handel. Aktiemarknaden hade förväntat sig fallande kurser och Stockholmsbörsens fall från förmiddagen hejdades.

Generalindex hade klockan 16.00 rasat med 3,8 procent.

Precis som terminshandeln indikerade öppnade den amerikanska teknologibörsen Nasdaq nedåt. Men placerarna fick förnyat förtroende och började handla upp aktierna. Nasdaqindex hade efter en timmes handel hade index stigit 2,5 procent. Dow Jones Industrials var upp en knapp procent.

Makrosiffrorna dominerar intresset även i New York. Efter att siffrorna för amerikanska inköpschefsindex, NAPM, på tisdagen indikerade att ekonomin är på väg in i en recession så håller investerarkollektivet andan inför fredagens offentliggörande av de senaste arbetslöshetssiffrorna. Förväntningarna ligger på en arbetslöshet på 4,1 procent, en uppgång med 0,1 från novembersiffrorna.

Ericsson ner 5 procent

Det var magert med företagsnyheter i New York. Men investmentbanken Lehman Brothers passade på att sänka sina vinstprognoser för tillverkaren av mikroprocessorer Intel på grund av en skral försäljning av persondatorer i december. Även PC-tillverkaren Dell fick sina prognoser nedreviderade av Lehman Brothers.

Uppgången på Nasdaq drog med sig Ericsson och Nokia uppåt. För dagen är Ericsson ändå ned 5 procent till 99,50 kronor. Nokia kostade 378 kronor, ned 6 procent. Telia som steg under förmiddagen, då Telenordia sade att de skulle gemensam sak med Telia och överklaga Post- och Telestyrelsens beslut att inte ge dem en licens att bygga tredje generations mobilnät, kunde inte hålla emot på eftermiddagen. Jämfört med stängningskursen igår har aktien fallit 1,5 procent till 46,80 kronor.

Securitas rasar

Securitas fortsätter att rasa och noterades till 153 kronor. Det är en nedgång på 6 procent. Enskilda är största säljare och Morgan Stanley största köpare av aktien.

Andra papper som tappar är SKF, ned 6 procent och OM Gruppen, ned 9 procent.

Bara Eniro steg på Attract 40. Värst faller Enea som förlorat mer än en fjärdedel av värdet sedan igår. Aktien noterades till 26 kronor. 

Läs mer

Mikael Vilenius/Ekonomi24