Banken som slopar avgifterna

MIN EKONOMI

Här är banken som går mot strömmen.

När andra banker höjer avgifterna och sänker inlåningsräntorna gör lilla Häradssparbanken i Mönsterås precis tvärtom - slopar avgifterna och höjer räntan.

Från och med årsskiftet slopade Häradsbanken i Mönsterås avgifterna för bankiro, Visakort, Maestrokort, Internetbank och telefonbank.

- Vi är en fristående sparbank som verkar lokalt här i Mönsterås. Vi har inget egent vinstintresse, och vi skickar därmed inga pengar till Stockholm, utan vinsterna får stanna här i Mönsterås, säger bankens vd Tommy Ekholm.

- Redan i höstas fattade vi beslutet att ta bort den är avgifterna från den första januari. Vi plockar bort avgifterna på de tjänster där kunden själv gör så mycket nytta att vi inte ska behöva ta betalt för det.

Höjer räntan med 2 procent

Samtidigt som avgifterna slopats har banken höjt räntan på kundernas lönekonton från 0.25 procent till 2.75 procent.

- Vi får ju oerhört positiva reaktioner från våra kunder, folk som däger : ”Äntligen någon som vågar göra detta.” Från kollegor i branschen har vi fått både ris och ros. En undrar varför vi gör det här eftersom det är en ganska bra inkomstkälla för bankerna. Andra anser att vi är kloka som lyssnat på kunderna, säger Tommy Ekholm.

Vem som helst bli kund i banken, oavsett var i landet man bor, och därigenom få tillgång till de kostnadsfria tjänsterna. Och uttagsautomater, Internetbank och olika betalkort fungerar ju precis lika i Pajala som i Småland.

För banken innebär det här ett inkomstbortfall på 800 00 kronor om året, och för kunderna handlar det om en besparing på sammanlagt 315-450 kronor om året.

Aftonbladet