Miljardsmäll för Ericssons personal  

MIN EKONOMI

Kursraset i Ericsson har gjort personalen betydligt fattigare. De anställdas olika options- och konvertibelprogram har minskat med 16 miljarder i värde sedan i våras.

1997 lånade Ericssons anställda ut 5 miljarder kronor till telekomjätten mot konvertibler som ger rätt att teckna nya aktier. Lånet löper fram till 2003 och konverteringkursen är 59 kronor, omräknat efter split. Erbjudandet gick ut till samtliga anställda i Ericsson och totalt 40 000 personer runtom i världen nappade.

Konvertiblerna kunde omvandlas till aktier från och med november 1999. Då stod kursen i samma nivå som i dag, runt 100 kronor.

En fjärdedel av konvertiblerna har omvandlats men kvar finns konvertibler motsvarande knappt 77 miljoner aktier i Ericsson.

Under hundralappen

När Ericssonkursen stod som högst i våras, på 230 kronor, var konvertiblerna värda totalt 13 miljarder kronor. Sedan dess har Ericssons aktiekurs åkt rutschkana. På onsdagen dök kursen under 100 kronor och handlades i 98 kronor på eftermiddagen.

Därmed har övervärdet i konvertibelprogrammet smält ihop till bara 3 miljarder kronor.

Även Ericsson högsta ledning var med i konvertibelprogrammet. Till exempel har ordföranden och koncernchefen Lars Ramqvist samt VD Kurt Hellström drygt 145 000 stycken vardera.

De innebär att de tappat 25 miljoner kronor vardera i värde på sina konvertibler sedan i mars.

Optionsprogram omfattar 8000 anställda

Ericsson har också flera stora optionsprogram. Det största och senaste började år 2000 och omfattar 8 000 anställda. Det ger rätt att köpa aktier för 132 kronor med början i januari i år. I mars var optionerna enligt Ekonomi24s beräkningar värda över 6 miljarder, idag har de fallit under teckningskursen och är alltså värdelösa.

Sista lösen är dock 2007 så det finns fortfarande goda chanser att aktiekursen hinner ikapp.

Ericsson har dessutom två mindre program från 1998 och 1999 som också tappat kraftigt i värde.

Under de kommande åren planerar Ericsson ett nya incitamentsprogram som riktar sig till alla de 103 000 anställda i koncernen. 

Läs mer om Ericsson

Andreas Cervenka/Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM