Börsrekord i USA efter sänkt ränta

Nasdaq gick upp över 14 procent

MIN EKONOMI

USA:s centralbank beslöt i går kväll överraskande att sänka räntan.

Nasdaqbörsen reagerade med den högsta uppgången nånsin: 14,2 procent.

Den amerikanska centralbanken skulle inte ha sitt räntemöte förrän om fyra veckor. Men sedan Nasdaqbörsen i tisdags inlett året med ett av de största kursfallen någonsin - över 7 procent - verkar centralbankschefen Alan Greenspan, 74, att ha fått panik.

I går kväll meddelade ett extrainkallat centralbanksmöte att styrräntan sänks med en halv procentenhet. Både New York-börsen och Nasdaq reagerade omedelbart och kurserna sköt i höjden.

Största uppgången

Vid stängningen sent i går kväll hade Dow Jones gått upp 2,8 procent. Nasdaq slutade på +14,2 procent, den största uppgången någonsin.

Ericsson gick upp med 12 procent, Nokia med 9,3 procent.

Men frågan är om detta bara är en tillfällig glädjeyra eller om börsnedgången verkligen är slut nu.

- Jag vill gärna tro att det här är inledningen på en lite mer långsiktig uppgång, säger Anders Haskel, börsanalytiker på SEB.

"Måste sett nya svagheter"

Den plötsliga räntesänkningen tyder på att tillståndet i USA:s ekonomi är ännu sämre än vad de flesta trott. Det har bara varit i extrema krissituationer, som Asienkrisen 1998 och börskraschen 1987, som centralbanken gjort liknande räntesänkningar.

- Greenspan måste ha sett nya svaghetstecken. Men räntesänkningen minskar risken för en dramatisk avmattning av konjunkturen.

- Vad ska alla svenska fond- och aktiesparare göra nu?

- Om man har väldigt hög risk i sin aktieportfölj kan uppgången vara ett bra tillfälle att sälja och minska risken.

- Men annars kan det finnas anledning att försiktigt gå in i marknaden igen.

Erland Huledal