Nyår ger klirr i kassan för SMS-operatörer

MIN EKONOMI

Jul- och nyårshelgen var en guldgruva för mobiloperatörerna.

Människor ringer och skickar SMS mer än någonsin under den tiden på året.

För Europolitan har antalet SMS-meddelanden nästan fördubblats jämfört med förra året.

Att gratulera per SMS i blir allt populärare. Europolitan var den första operatören i världen som introducerade möjligheten att skicka SMS (Short Message Serivce) från en mobiltelefon till en annan. Under de senare åren har aktiviteten ökat markant.

Allra störst är trafiken under jul- och nyår. Några siffror vill inte Europolitan uppge, men säger dock att andelen nästan fördubblats om man jämför den gånga jul- och nyårshelgen med samma period ifjol.

Ett SMS stör ingen

- Det verkar som om SMS-meddelandena ersätter jul- och nyårskorten. Det är också ett mycket enkelt och effektivt sätt att hälsa till människor utan att störa mottagaren. Under julafton så vill många inte bli störda när de äter julbord med familjen, och med ett SMS avbryter avsändare inte någon aktivitet hos mottagaren, säger Magnus Forsbrand, vice VD på Europolitan.

SMS är mycket lönsamt för operatörerna. Att skicka ett meddelande kostar mellan 1 och 2 kronor. Bara under november skickades 200 miljoner SMS i Sverige.

Dessutom är nyårsafton den dagen på hela året då det rings flest telefonsamtal, enligt Europolitan. Den största delen görs mellan klockan tolv och ett på natten.

- Människor ringer under nyårsnatten betydligt mer än under övriga dagar på året. Man väljer att önska sina kompisar gott nytt år, säger Magnus Forsbrand.   

Läs mer

Isaac Pineus/Ekonomi24