Telia och Netcom bildar nytt 3G-bolag

De två argaste konkurrenterna går samman.

MIN EKONOMI

Telia och Netcom avslöjade i morse att de bygger ett nytt gemensamt mobiltelefonnät.

Nyheten fick båda bolagens aktiekurser att stiga kraftigt.

Foto: Ulf Höjer
Telias vd Marianne Nivert och Kenneth Karlberg, chef för Telia Mobile, tvingas samarbeta med Netcom för att få bygga den nya generationens mobiltelenät. Netcoms vd Lars-Johan Jarnheimer deltog i presskonferens i förmiddags via länk-tv från Mauritius.

I dag lämnar Telia in sitt överklagande mot beslutet att bolaget inte fått tillstånd att bygga den nya typen av mobiltelefonnät, 3G, som ska göra det möjligt att surfa på internet med ”nallarna”.

Men överklagandet är mest en prestigesak. I morse stod det klart att Telia får ett 3G-nät i alla fall.

– Telia och Netcom kommer att bygga ett gemensamt nät som bygger på Tele2:s 3G-licens, sa Telias vd Marianne Nivert vid en presskonferens strax före lunch i dag.

– Men vi kommer att vara två teleoperatörer som ska konkurrera fullt ut om kunderna.

Kontaktades för tre veckor sedan

Netcoms vd Lars-Johan Jarnheimer deltog i presskonferensen via en tv-länk från semesterparadiset Mauritius.

– Det finns en kvinna som jag är mer rädd för än Marianne Nivert, och det är min blivande fru, det är därför jag är här, förklarade han.

– Vi kontaktade Telia för tre veckor sedan. Man kanske kan tycka detta är ett osannolikt samarbete, men det finns goda skäl: vi kan använda både vår egen och Telias infrastruktur med 5 000 antennplatser. Kundunderlaget ger snabbare lönsamhet för nätet.

– För våra kunder innebär det att vi kan fortsätta hålla våra låga priser.

Båda bolagens aktier steg

De båda bolagen äger hälften var av det nya företag som ska utnyttja den 3G-licens som Netcoms dotterbolag Tele2 beviljades för tre veckor sedan. Men vad händer då om Telias överklagande leder till att bolaget får en egen licens?

– Samarbetet genomförs i alla fall, säger Marianne Nivert.

Nyheten tog inte minst aktiemarknaden med överraskning. Vid denna upplagas pressläggning hade Telias aktiekurs stigit med 2 kronor till 53 och Netcoms med 22 kronor till 402.

– Det är otroligt oväntat, säger Mikael Törnwall, telekomanalytiker på Finanstidningen. De flesta väntade sig att Telia skulle samarbeta med Investors 3G-bolag HI3G, som gärna skulle köpa in sig i Telia.

”Netcom är den stora vinnaren”

Telia är i dag Sveriges största mobiltelebolag med över 3,1 miljoner abonnenter. Det är mer än hälften av alla mobiltelefoner i landet. Netcom, som ägs av Jan Stenbeck, har nära 2 miljoner abonnenter genom sina båda dotterbolag Tele2 och Comviq.

– Den stora vinnaren är Netcom, säger Mikael Törnwall. Bolaget är det av de fyra som fått 3G-licens som har mest pressad ekonomi, och hade fått svårt att finansiera bygget av ett nät.

Nyheten gladde näringsminister Björn Rosengren.

– Det samarbete som nu inleds mellan Telia och Netcom hälsar jag med stor tillfredsställelse, sa han i en kommentar i morse.

Samarbetet måste godkännas av Post- och telestyrelsen, PTS, som är den myndighet som utfärdat tillstånden. Ingen på PTS var i förmiddags tillgänglig för kommentar.

Erland Huledal

ARTIKELN HANDLAR OM