"Kunderna de stora förlorarna"  

MIN EKONOMI

Kunderna är förlorarna på 3G-samarbetet mellan Netcom och Telia.

De båda företagen har drygt fyra miljoner mobiltelekunder.

Samarbetet sätter också ett enormt tryck på konkurrenterna Orange och Hi3G som inte har några mobilkunder alls.

- Tillsammans dominerar Telia och Netcom den svenska marknaden när det gäller både fastnätskunder och mobilkunder. De stora förlorarna på det här samarbetet är kunderna, säger Pelle Hjortblad, VD för Tele1 Europe.

Pelle Hjortblad var tidigare marknadschef på Netcomägda Tele2 som konkurrerat med Telia i många år.

-Det är en märklig konstellation. Netcom och Telia har extremt olika företagskulturer. Men det ligger i linje med Lars-Johan Jarnheimers tidigare uttalanden om att han är tveksam till den stora investeringen i infrastrukutur, säger Pelle Hjortblad.

Olika företagskulturer

Pelle Hjortblad tror dock att samarbetet mellan konkurrenterna kommer att fungera.

-Telia har ju en rad nya chefer som Jan Rudberg och Kenneth Karlberg. Jag tror inte att Netcom kommer att ha svårt att samarbeta med dem. Det blir möjligen svårare lägre ner i organisationerna, då förtagskulturerna är så olika. Netcom är vilda västern och Telia är raka motsatsen.

Lars-Johan Jarnheimer har tidigare sagt att Netcom pratar om samarbete med flera olika parter. Främst med de aktörer som vunnit en licens. Men nu blir det alltså ett samarbete med värsta konkurrenten Telia.

-Jarnheimer var tidigt ute och pratade om att han var tveksam till den stora investeringen i infrastruktur. Det här passar Netcom myccket bra som har ett relativt svagt nät i norra Sverige där Telia är starka.”

Sätter hård press på konkurrenterna

Pelle Hjortblad säger att de stora förlorarna är kunderna, då Netcom och Telia får en så stark position på marknaden. Tillsammans har de nästan 4,5 miljoner av mobiltelekunderna och de är överlägset störst på fast telefoni och internet.

-Det här sätter en otrolig press på Orange och Hi3G. För oss som service provider är det bra, då Orange och Hi3G blir mer samarbetsvilliga, säger Pelle Hjortblad.

Tele1 Europe sökte också en 3G licens tillsammans med bland andra amerikanska Western Wireless International men fick den inte.

Läs mer om Telias 3G-licens

Ekonomi24