Avanza drar i nödbromsen

Nätmäklaren stoppar expansion i Europa

MIN EKONOMI

Nätmäklaren Avanza fryser utlandssatsningen i Tyskland, Holland och Storbritannien och 30 projektanställda personer förlorar jobbet.

Samtidigt säger Avanza upp fem säljare men anställer lika många IT-utvecklare.

Än så länge har expansionen kostat Avanza 80 miljoner kronor.

- Nätmäklarbranschen i Europa står helt stilla. För att starta behövs ett flöde av nya kunder, vilket i dag inte alls finns. Det skulle bli oerhört dyrt att nå en lönsam volym, hur bra tjänster vi än lanserar, och därför avvaktar vi, säger Per Nordlander, VD för Avanza, i en kommentar.

- Under de 18 månader vi förberett starten i Tyskland har markanden både slagit topp- och bottenrekord. Att i dagens bottenläge starta i Tyskland vore dumdristigt, säger han.

Avanza säger inte upp alla personer i utlandet utan kommer att behålla en mindre styrka om cirka tio personer.

- De ska vara kvar för att vara förberedda när vi väl startar med vår utlandsverksamhet. De kan följa marknaden i respektive land och ha kontakt med leverantörer, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.

Även personal i Sverige sägs upp

Kostnaden för utlandssatsningen har hittills varit 80 miljoner kronor vilket helt finansierats med riskkapital och påverkar därför inte verksamheten i Sverige.

- Mycket av investeringen kommer att kunna återanvändas i Sverige. Trots vår nyemission på ytterligare 100 miljoner kronor för en månad sedan väljer vi att inte starta. Pengarna kommer att användas för att fokusera på att ge våra svenska kunder bättre tjänster och för att med kort varsel kunna starta i Tyskland fullt ut, säger Per Nordlander.

Även den svenska verksamheten kommer att förändras. Avanza säger upp fem personer med inriktning mot kunder. I stället anställs ungefär lika många IT-utvecklare.

- Vi fokuserar på den verksamhet och de 42 000 kunder vi har i Sverige och utvecklar innehållet på sajten. Det antalet personer som kommer att finnas kvar räcker för att upprätthålla den verksamhet som vi har i Sverige, säger Claes Hemberg. 

Läs mer om krisen för nätmäklarna

Isaac Pineus/Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM