Ny nordisk teleaffär

Telia utpekas som köpare av Tele Danmark

MIN EKONOMI

Från och med fredag har Tele Danmarks storägare SBC Communications rätt att sälja sina aktier i företaget, och spekulationer om att det kommer att ske har lyft aktien kraftigt.

En av de utpekade spekulanterna på aktieposten är svenska Telia.

Tele Danmarks börsvärde ligger på drygt 100 miljarder svenska kronor, efter att så sent som i december ha värderats till 83 miljarder. Medan övriga teleoperatörer gått kräftgång har Tele Danmark alltså stigit. Enbart sedan årsskiftet har aktien klättrat 22 procent.

Orsaken är spekulationer om stora ägarförändringar i bolaget. Amerikanska SBC Communications äger 42 procent av Tele Danmark och har efter en så kallad inlåsningsperiod från och med fredag rätt att sälja aktierna.

Enligt Wall Street Journal, WSJ, är Telia och Deutsche Telekom de hetaste kandidaterna till att köpa posten.

30 procents premie

Aktien handlas på Köpenhamnsbörsen till 397 danska kronor, men en köpare av företaget skulle enligt analytiker kunna räkna hem en prislapp på mellan 520 och 600 kronor. SBC har 90 miljoner aktier i Tele Danmark, en post som vid en 30-procentig premie skulle vara värd 56 miljarder svenska kronor.

Investmentbanken UBS Warburg har en riktkurs på 650 kronor för Tele Danmarks aktie och pekar ut Telia som en tänkbar köpare. Efter gårdagens samarbetsavtal med Netcom har Telia, enligt UBS, dessutom visat att ”det har 3G under kontroll.”

Har halva danmarks mobilmarknaden

UBS-analytiker Jeremy Taylor säger till WSJ att han tror att SBC vill ha en premie på 30 procent vid försäljning av sina aktier, oavsett vilket pris aktien handlas till. Analytikern tillägger också att det är osannolikt att SBC säljer bara för att inlåsningsperioden upphör, utan att företaget föredrar att vänta till dess ”teknologimarknaden normaliserats”.

Tele Danmark har 45 procent av danska mobiltelefonanvändare i sin kundstock, och kontrollerar genom delägande även landets näst största operatör. Dessutom innehar Tele Danmark en licens för tredje generationens mobiltelefoni i Schweiz.

Läs mer

Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM