Nokia rasar på Stockholmsbörsen

Sämre försäljning än väntat

MIN EKONOMI

Den finska mobiltelefonjätten Nokia sålde mer än 128 miljoner mobiltelefoner förra året.

Det är drygt 60 procent mer än året innan.

Men nu visar nya siffror att försäljningen tappat fart under årets sista månader.

Nokia presenterade på tisdagen siffror över sin försäljning av mobiltelefoner under förra året. Bolagets försäljning ökade med mer än 60 procent till drygt 128 miljoner telefoner. Nokias preliminära bedömning av antalet sålda mobiltelefoner i världen förra året uppgår till 405 miljoner stycken.

- Nokia ser ut att ha tagit mer marknadsandelar än väntat, men det marknaden inte gillar är uppgiften om att den totala mobiltelefonmarknaden skulle ha uppgått till 405 miljoner enheter förra året. Det indikerar en vikande försäljning under det fjärde kvartalet vilket innebär att vi går in i 2001 med en långsammare tillväxthastighet, säger en analytiker.

Blixtsnabb vändning

Nokias prognos för världsmarknaden 2000 har tidigare varit över 400 miljoner telefoner medan Ericsson har räknat med cirka 420 miljoner telefoner. För 2001 är Nokias prognos en världsmarknad på 550 miljoner medan Ericsson har en prognos om 525 till 575 miljoner telefoner.

På Stockholmsbörsen hade Nokia och Ericsson inlett dagen i positiv riktning men uppgifterna om mobiltelefonmarknaden fick de båda aktierna att blixtsnabbt vända nedåt. Nokia noterades strax före lunchtid 52 kronor lägre på 349 och Ericsson hade backat 7,50 till 96,50. Generalindex drogs med i fallet och noterades 2,0 procent lägre. 

Läs mer

Per Ericson/Ekonomi24