Risk för fortatt ras för Nokia

MIN EKONOMI

På några minuter i går gick 212 miljarder upp i rök för aktieägarna i Nokia och Ericsson.

Bara för att vi köpte lite färre mobiltelefoner i julhandeln.

Nallemarknaden håller på att bli mättad. Vinnare är kunderna som får billigare telefoner.

Nokias försäljning som presenterades i går var lysande. Finländarna sålde 128 miljoner nallar i fjol, 64 procent fler än 1999.

Problemet är att totalmarknaden gick ner några procent i slutet av året. Det fick massor av börsmäklare att trycka på säljknapparna. Nokia sjönk 9,4 procent, Ericsson drogs med ned, 4,3 procent.

Och det finns risk att raset fortsätter. Aftonbladet reder ut varför.

Nokias försäljning var lysande, varför rasar aktien?

Försäljningen av mobiltelefoner i världen blev 3,5 procent sämre än väntat. Det skapar oro för att Nokias extremt höga tillväxt ska bli sämre. Nokias höga värdering bygger på att företaget ständigt överträffar förväntningarna.

Priskrig att vänta

Varför säljs det färre mobiltelefoner?

Marknaden börjar bli mättad. 700 miljoner människor har mobiltelefon. I Skandinavien har över 60 procent nallar. Nästan alla köpare är sådana som byter telefon.

Men telefonerna har blivit så små och så bra att vi inte behöver byta så ofta. Det gör att vi kan vänta oss ett priskrig.

Vad händer med Ericssons och Nokias kurser den närmaste tiden?

Amerikanska konkurrentens Motorolas helårsrapport i kväll blir avgörande. Blir den sämre än väntat kan te- lekom- aktierna bli iskalla i flera månader. På längre sikt tror de flesta ändå att de stiger.

Maths Nilsson