Spray missar ännu en betalning

Svenska portalbolaget skyldiga Lycos 340 miljoner kronor

MIN EKONOMI

Spray Ventures håller fortfarande inne betalningen till Lycos Europe.

Den 1 januari gick den andra tidsfristen ut och Spray ligger nu efter med betalningar på totalt 340 miljoner kronor.

Diskussionerna om hur tvisten ska lösas har hittills inte varit framgångsrika.

När Spray Ventures och Investor skrev på avtalet om att sälja portalbolaget Spray Network till Lycos Europe i september förra året kom parterna överens om att säljarna skulle göra motköp av nyemitterade Lycos-aktier värda totalt 850 miljoner kronor.

Men när det första betalningsdatumet kom den 10 november vägrade Spray Ventures att betala. Den 1 januari passerades det andra betalningsdatumet men några pengar har Lycos inte sett till. Investor fortsätter däremot snällt att betala.

- Vi forsätter att följa överenskommelsen, säger Fredrik Lindgren på Investors IR-avdelning.

Betalar 10 euro per aktie

Totalt har Spray krav på sig att betala 340 miljoner kronor enligt det ursprungliga avtalet. Det motsvarar närmare 4 miljoner Lycos-aktier med ett pris på 10 euro styck. Problemet är att samma aktier på börsen har ett pris på 3,85 euro. Spray Ventures och Lycos sitter sedan en tid i förhandlingar för att enas om en lösning, förhandlingar som verkar dra ut på tiden.

- Diskussionen fortsätter i god anda. Vi har ingen konkret lösning att rapportera ännu, säger Spray Ventures VD Daniel Sachs som inte vill kommentera hur parterna står eller när en lösning kan bli klar.

- Jag vill inte spekulera i hur lösningen kommer att se ut, det kommer att sluta med någon sorts lösning som är bra för båda parter.

Sålt aktier för 75 miljoner

Sedan tvisten mellan Spray och Lycos blev känd strax före jul har Spray hela tiden hävdat att bolaget har pengar i kassan för att täcka skulderna. Trots detta visar insiderstatistik att Spray sålde totalt 1,5 miljoner aktier av sitt innehav i amerikanska internetkonsulten Razorfish mellan den 17 oktober och 6 november förra året. Affärerna gav totalt 75 miljoner kronor och kan ses som ett försök att stärka kassan inför den första planerade Lycos-betalningen den 10 november.

- Det var inte kopplat till detta. De pengarna har använts och kommer att användas till nysatsningar i vår kärnverksamhet, säger Daniel Sachs idag. 

Läs mer om portalaffären

Per Agerman/Ekonomi24