Granne till Wallenberg för 70 miljoner  

MIN EKONOMI

Konsthandlaren Verner Åmell pekas ut som köpare av den förre tidningskungen Torsten Kreugers mastodontvilla på Djurgården i Stockholm.

För 70 miljoner kronor får han tre hus på totalt 1600 kvadratmeter och blir granne med Wallenbergarnas residens Täcka Udden.

På tomten om nästan 12 000 kvadratmeter längst ut på Djurgården ligger tre hus: en mycket stor huvudbyggnad, en tjänstebostad och en ytterligare fastighet med två lägenheter om vardera 300 kvadratmeter. Huvudbyggnaden är på cirka 1000 kvadratmeter och har 13 rum och kök. I källaren finns en simbassäng och på vinden ligger ett vardagsrum med sjöutsikt och i bottenvåningen fyra salonger och ett stort kök.

Bara ett stenkast från huset ligger en privat brygga och husen, som är omgärdade av en hög stenmur och stora staket, blickar ut över Stockholms inlopp och Nackalandet mitt emot.

Fastigheten kom förra hösten ut till försäljning och under senhösten gjordes affären upp. Begärt pris var 70 Mkr men mäklaren Ulrika Wrede vill inte uppge hur mycket den såldes för. Hon säger dock att prislappen hamnade ”därikring”.

- Det är mycket sällan sådan här villor kommer ut på marknaden, det finns inte så många och naturligtvis så är kundkretsen mycket begränsad, säger hon.

Enligt källor med insyn i affären så är det konsthandlaren Verner Åmell som via bolag köpt husen. De är i dagsläget i dåligt skick och behöver rustas upp och enligt personer med insyn i affären så behöver husen genomgå en omfattande renovering, och först nästa år kan det bli aktuellt att flytta in.

Säljer konst för miljoner

Verner Åmell äger Åmells konsthandel på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Det är den ledande konsthandeln i Norden och inriktar sig främst på skandinaviskt sekelskiftsmåleri med svenska konstnärer som bland annat Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors, men säljer också tavlor av danska Skagenmålare.

Åmells konsthandel är känd för att sälja förstklassiga verk, men priserna är också därefter. Att hitta tavlor för flera miljoner är ingen ovanlighet. På Antikmässan i Älvsjö förra året hade konsthandeln en tavla av Anders Zorn till försäljning för 10 miljoner kronor.

Byggdes som sommarstuga 1874

Verner Åmell befinner sig för närvarande på semester på Mauritius. När Ekonomi24 får tag på honom vill han inte kännas vid att han är köparen av villorna. Men hans revisor, Bo Axberger, bekräftar det de facto är Verner Åmell som via bolag är köpare av Villa Ekudden.

Villa Ekudden byggdes som sommarställe av industrimannen Jean Bolinder 1874 och kom i Torsten Kreugers ägo på 1930-talet. Han var finansmannen Ivar Kreugers lillebror och ägde bland annat Stockholms-Tidningen och Aftonbladet tills de såldes till LO 1956. Efter en brand 1942 lät Torsten Kreuger bygga om Villa Ekudden och efter hans död 1973 bodde hans omgifta änka Diana Kreuger kvar till sin död 1998. När hon skulle in till stan sågs hon köra sin Rolls Royce. 

Isaac Pineus/Ekonomi24