Icon säger upp ett 40-tal konsulter    

MIN EKONOMI

Internetkonsulten Icon Medialab säger upp ett 40-tal anställda i Sverige.

Det handlar främst om traditionella webbkonsulter som nu förlorar sina arbeten.

Icon Medialab har tre kontor i centrala Stockholm. Det är främst personal på dessa kontor som berörs av de senaste nedskärningarna.

Icon har totalt 550 anställda i Sverige. De nedskärningar som nu meddelats innebär att cirka fem procent av personalen sägs upp.

Johan Malmliden, vd för Icons svenska verksamhet, berättar om upprörda känslor bland personalen men säger samtidigt att översynen är nödvändig. I dagsläget vill han inte ge några garantier om att fler nedskärningar inte blir aktuella.

- Det är väldigt svårt att spå om, alla konsultbolag går kontinuerligt igenom sin verksamhet och det beror förstås på vilken beläggning vi lyckas sälja och hur bra personer vi lyckas rekrytera. Det finns inga garantier för någonting, det jag kan säga är att det här är en naturlig del av vår verksamhet, säger han.

Aktien dyker

Det är främst traditionella internetkonsulter som sysslat med att konstruera enklare webbsidor som nu får lämna företaget. Enligt bolagsledningen har marknaden för den sortens tjänster i stort sett försvunnit .

I samband med att Icon vinstvarnade den 15 december meddelade koncernledningen att 100 anställda har sagts upp. Nedskärningarna skulle främst påverka kontoren i London och Köpenhamn. Enligt Johan Malmliden ingår dock de 40 personer som nu sagts i den totalsiffra som tidigare offentliggjorts.

Men neddragningarna kommer som en överraskning för marknaden; Icons aktie föll 9 procent i samband med att uppsägningarna offentliggjordes vid lunchtid på torsdagen. 

Läs mer om Icon

Per Agerman/Ekonomi24