Letsbuyit i konkurs

MIN EKONOMI

Ledningen för e-handelsjätten Letsbuyits har lämnat in en konkursansökan till en holländsk domstol.

En konkursförhandling kommer sannolikt att hållas på fredag.

Aktien är handelsstoppad på tyska Neuer Markt.

När aktien stoppades stod den i 0,46 euro och hade hunnit gå upp med nästan 7 procent under dagen. Aktien stod som högst i juni förra året och noterade då 6,45 euro.

- På basis av vad som kommit fram hittills har det ansetts nödvändigt att ansöka hos distriktsdomstolen i Amsterdam for en omvandling av betlaningsinställelsen till konkurs, skriver bolagets rekonstruktörer i ett pressmeddelande.

Det var i mellandagarna som det visade sig att Letsbuyit hamnat i en mycket svår ekonomisk knipa och att bolaget hotades av konkurs. Företagets pengar var slut och investerarna ställde inte upp med ytterligare pengar. Bolaget begärde därmed anstånd med betalningarna i det holländska moderbolaget. Två holländska rekonstruktörer tillsattes för att försöka rädda värdena i bolaget och se om det fanns en möjlighet att driva bolaget vidare.

Flera spekulanter

Företaget har under hela hösten försökt få in pengar för att täcka fortsatta förluster fram tills företaget väntas gå med vinst, kring fjärde kvartalet 2002. För att kunna hålla igång verksamheten med cirka 320 personer i 14 länder fram till dess krävdes att bolaget fick ett nytillskott på de 700 Mkr.

”Vi var i kontakt med både finansiella placerare och traditionella återförsäljare och försökte få pengar, men misslyckades med det. Det har visat sig att det finansiella klimatet för den här sortens verksamhet är tufft och vi har mötts med kalla handen”, sade Nordenchefen Magnus Wistam i början av januari.

Sedan Letsbuyits akuta ekonomiska problem blev kända har flera olika aktörer pekats ut som eventuella köpare av bolaget, eller delar av det. Norska Coshopper sade så sent som på tisdagen att bolaget kan tänka sig att betala upp till 45 miljoner kronor för kunddatabasen. Enligt Frode Lervik, VD för Coshopper, fortsätter förhandlingarna om ett uppköp av Letsbuyits kunddatatas, skriver Finanstidningen. Lervik vill dock inte säga om förhandlingarna befinner sig i ett slutskede eller inte. 

Läs mer om Letsbuyit

Isaac Pineus/Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM