Skattmasen klämmer åt mediemoguler    

MIN EKONOMI

Mediemogulen Jan-Hugo Stenbeck är känd för att älska livets goda.

Det är mindre känt att värste konkurrenten, Carl-Johan Bonnier, delar hans intresse för god mat, champagne och ymnig representation.

Men nu har skattmasen fått nog och klämmer åt de båda mediemogulernas festande.

Bonniers ordförande Carl-Johan Bonnier har fått avslag för avdrag på 18,5 miljoner kronor av skattemyndigheten. En hel del gäller julfester, golfrundor, segling, mat och goda viner.

Och Jan Stenbecks telekombolag Netcom har fått avslag på 23 miljoner kronor av 25 miljoner kronor som företaget satsat för den grandiosa Millenniefesten i Stockholm. Skattenämnden lät bara en storbilds-TV på Skeppsbron för 2 miljoner kronor passera.

Avdragen som avslogs

Reklam- och medietidningen Resumé har i dagens nummer en genomgång av Carl-Johan Bonniers försök att dra av skatten för sina och sina kusiners nöjen. Här är något av det som inte accepteras:

Flera jakter, på Hargs Bruk och i Dalsland och Värmland

”Kringkostnader” för flera julfester

Golf, vin och mat på Waxholms Golfklubb

Gratisluncher som kallats personalvård och intern representation

Seminarium på Grand Hotel och segling för 40 yngre Bonniersläktingar

Friskvårdsträning för Carl-Johan och Pontus Bonnier

"Obetydlig motprestation"

Carl-Johan Bonnier säger emellertid till Resumé att företaget tänker ta strid för åtminstone 12,5 miljoner kronor av de 18,5 miljoner kronor underkända skatteavdragen.

En av de större posterna gäller Bonniers sponsring av Kulturhuvudstadsåret i Stockholm. Motprestationerna som Bonniers fick av sponsringen var obetydliga, anser skattemyndigheten.

Även Jan Hugo Stenbeck fick alltså backning på sin kärlek för Stockholm och för att arrangera storslagna fester. A-ekonomi rapporterade igår om att Stenbecks telekomföretag Netcom bara fick dra av 2 miljoner kronor av 25 för sin del i millenniefesten. Skatteeffekten på det blir 11 miljoner kronor.

Det är oklart om de andra Stenbecksföretagen som satsade pengar på millenniefesten kommer att lyckas med sina skatteavdrag. Totalt kostade nyårsfirandet 100 miljoner kronor. 

Läs mer

Mats Paulsen/Ekonomi24