"Percy Barnevik har tappat magin"  

MIN EKONOMI

Percy Barnevik har inte setts tillräckligt mycket i det mediala strålkastarljuset sedan han slutade som styrelseordförande i ABB.

Hans anseende har falnat, skriver Financial Times i ett kritiskt porträtt av Percy Barnevik i dag, där han också kallas en "övergångslösning" i Investor.

Foto: Marco Gustafsson
Ansedda engelska tidningen Financial Times skriver elakt om Percy Barnevik, tidigare hyllad företagsledare. Det var ett misstag av honom att bli styrelseorförande i Investor, enligt tidningen.

Fyra gånger i mitten av 1990-talet blev han framröstad som nummer ett till ”styrelseordförande för Europas mest respekterade företag” av Financial Times och revisionsbyrån Price Waterhouses ranking av europeiska företagsledare.

Financial Times pekar i dagens artikel på att Percy Barnevik trots allt fortfarande är landets mest inflytelserika företagsledare i och med att han sitter i en mängd styrelser i Sverige och utomlands.

Men i det syrliga porträtt av Percy Barnevik pekar tidningen på att han, sedan 1997 när han slutade som styrelseordförande i ABB, blivit alltmer osynlig. Kritiska artiklar i svenska tidningar har dykt upp med jämna mellanrum där bland annat en rubrik frågade om ”kungen hade lämnat sin tron”.

Medvetet valt en lägre profil

En person som Financial Times talat med säger:

”Det fanns en tid när det enda skälet till att svenskar trodde att Barnevik inte gick över vattnet till Danmark var för att han inte hade tid. I dag skulle han sjunka som en sten.”

Percy Barnevik har själv pekat på att han medvetet valt en lägre profil eftersom han vill att VD-arna på de bolag där han är ordförande får ett större utrymme i den offentliga debatten.

Men varför har han förlorat en del av sin magi, frågar sig tidningen. En orsak är att han som styrelseordförande i Investor höjde förväntningarna på bolaget och sedan inte levde upp till dem. När han blev styrelseordförande 1997 lovade han nämligen att göra något åt de lågpresterande bolagen och få ner substansrabatten, men detta har han inte lyckats med. Rabatten steg till 40 procent i mitten av förra året och i slutet av året låg den kring 25 procent, påpekar Financial Times.

Misstag att bli styrelseorförande

Tidningen pekar också på att Percy Barnevik genomförde stora och viktiga förändringar i bolag som ingår i Investor när han tog över ordförandeskapet, bland annat fusionerna mellan läkemedelsföretagen Astra och Zeneca, liksom skogsbolagen Stora och Enso.

Men under de två senaste åren har omstruktureringarna avtagit i takt med att Investor har breddat fokus och börjat investera i företag inom den nya ekonomin. Samtidigt har inte de stora omstruktureringarna fått de effekter på Investors aktiekurs som man hade hoppats på, konstaterar Financial Times.

Tidningen anser att Percy Barnevik utan tvekan tillhör de främsta europeiska företagsledarna, men tycker att han gjorde ett misstag när han blev styrelseordförande i Investor, där han är en övergångslösning mellan patriarken Peter Wallenberg och kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg. 

Läs mer

Isaac Pineus/Ekonomi24