De tjänar mest

Listan med de mest välbetalda svenskarna

MIN EKONOMI

En anonym svensk vd för ett amerikanskt telekomföretag tjänar mest av alla svenskar.

Hans årslön är 160 miljoner kronor.

Det är 100 gånger mer än en genomsnittlig svensk VD.

Lars Nyberg, 49, är koncernchef och styrelseordförande för det amerikanska företaget NCR. Med en årslön på 160 miljoner kronor är han för tillfället den överlägset bäst betalde svensken.

Det framgår av den sammanställning som tidningen Veckans Affärer låtit göra av de 100 mest välavlöade svenskarnas taxerade tjänsteinkomster 1999.

NCR är ett dotterbolag till telekomjätten AT&T. Bolaget har cirka 35 000 anställda och har under Nybergs ledning vänt från konkurshot till framgång.

- Mina initiativ har skapat många miljarder dollar i ökat aktieägarvärde. I det perspektivet är 16 miljoer dollar inte så mycket, säger Lars Nyberg till Veckans Affärer.

Gott om hockeyproffs i toppen

Förra året toppades listan av hockeyspelaren Peter Forsberg, 27, men med 100 miljoner kronor i lön räcker det bara till en andraplats i årets löneliga.

Tre av de fem översta platserna innehavs för övrigt av hockespelare. Förutom Peter Forsberg är det Mats Sundin och Niklas Lindström, med årslöner på 75 respektive 73 miljoner kronor.

Tunga namn i svenskt näringsliv finns naturligtvis representerade på listan. Investors styrelseordförande Percy Barnevik ligger på femteplats med en lön på cirka 50 miljoner kronor.

Men generellt kan man konstatera att sport uppenbarligen lönar sig. Av de 37 idrottsmän som återfinns på listan har de flesta slagit sig på listans övre del.

De tio bäst betalda svenskarna

Aftonbladet