Nytt 3G-samarbete

Hi3G samarbetar med Europolitan  

MIN EKONOMI

Europolitan och Investors 3G-konsortium, Hi3G, har kommit överens om att samarbeta när det gäller utbyggnaden av UMTS-nätet.

Delar av nätet ska byggas gemensamt men båda parterna lämnar dörren öppen för samarbeten med andra aktörer.

Efter Telia och Netcoms principöverenskommelse för några veckor sedan var det på tisdagen dags för nästa uppgörelse om utbyggnaden av nästa generations mobiltelefoni. Europolitan och Hi3G tilldelades båda varsin UMTS-licens av Post och Telestyrelsen i december.

Nu har bolagen nått en principöverenskommelse om att dela på kostnaderna för att bygga ut tillräckligt mycket nät för att täcka 70 procent av befolkningen.

Inte i storstäderna

Främst gäller uppgörelsen de områden som ligger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö, i storstadsregionerna ska bolagen själva bygga sina nät. Ett nytt bolag bildas för den gemensamma satsningen men både Europolitan och Hi3G håller dörrarna öppna för andra samarbeten.

Överenskommelsen ska utgöra en plattform för Europolitan och Hi3G att erbjuda andra intressenter att delta i infrastrukturbyggnaden.

- Vi har en öppen och generös inställning till samarbeten och partnerskap med andra intressenter. Samarbetet kommer att vara ett av våra viktigaste verktyg för aatt bygga Sveriges bästa UMTS-nät och i det arbetet bjuder vi gäran in andra företag med samma ambitioner, säger Jon Risfelt, koncernchef för Europolitan och Björn Svedberg, ordförande i Hi3G, i ett gemensamt uttalande. 

Per Ericson/Ekonomi24