Miljonärer på räntan

Aftonbladet har granskat dem som tjäna mest - utan att arbeta

MIN EKONOMI

Några sålde familjeföretaget.

Andra gjorde stora klipp på börsen.

Ett par är bara tokrika.

Aftonbladet har granskat tio personer som tillsammans tjänat över två miljarder kronor under 1999 – utan att jobba.

Inkomst av kapital är för många liktydigt med ränteinkomster eller kanske någon aktieutdelning.

Vi har gjort en specialgranskning av inkomståret 1999 och tagit fram topplistan över de personer som tjänat mest på inkomst av kapital – alltså tjänat pengar på att ha pengar.

De som återfinns i toppen av inkomstligan är inga vanliga fondsparare.

– Rent generellt kan man säga att det inte räcker med utdelningar för att komma upp i de här summorna. Man har i regel sålt aktier eller värdepapper med stora präktiga vinster, säger Christer Hedblom, presschef på skattemyndigheten i Stockholm.

Hamburgerkungens klipp

Den som tjäneade överlägset mest under 1999 var Mats Lederhausen, tidigare vd för McDonalds i Sverige.

– I mitt fall är det en abnormitet. Min far grundade McDonalds i Sverige så det här var ett livsverk som jag tog över och drev i tio år. Jag sålde hela min aktiepost när jag fick jobbet som chefsstrateg vid huvudkontoret i Chicago.

Vinsten blev 373 miljoner kronor men återspeglas inte i Lederhausens skattepliktiga förmögenhet – som är 0 kronor.

Hur är det möjligt?

– Jag flyttade i samband med det här och tog med mig förmögenheten till USA.

Det finns ingen förmögenhetsskatt i Illinois?

– Nej. Men det var inte därför som jag flyttade hit. Jag betalar de skatter som skattemyndigheten tycker jag ska betala.

Fyra av tio i toppen på inkomstlistan har ingen skattepliktig förmögenhet. Men nollorna i kolumnen betyder inte att de följt Lederhausens exempel och flyttat utomlands.

Förmögenhet: 0 kronor

De skatteexperter Aftonbladet kontaktat talar alla om hur börsens O-lista lockar till sig skatteduckande investerare strax före 31 december varje år.

– Aktier på O-listan är inte skattepliktiga. I verkligheten kan det var hur stora förmögenheter som helst men i taxeringen åsätts de noll kronor i förmögenhetsvärde, säger skatteexperten Mahmut Baran på skattemyndigheten i Stockholm.

Den taxerade förmögenheten säger alltså ganska lite om hur välbeställda de här männen är.

Azmal Mert är ett sådant exempel.

Tidigare drev han tre indiska restauranger i Stockholm som han för några år sedan sålde med god förtjänst. Med pengar på fickan tog han sig an aktiemarknaden.

Han köpte Ericsson när man skulle köpa Ericsson. Han köpte H&M när man skulle köpa H&M. Sedan sålde han innan börsen började falla och flyttade till London.

Enligt Dagens Industri har han bara betalat 9 375 kronor i skatt under 1999. Skattemyndigheten vill ha 46 miljoner kronor – 33 i reavinstskatt och 13 miljoner kronor i straffavgifter för att han inte lämnat in någon deklaration.

Håller låg profil

Men det finns de som håller lägre profil. 55-årige Mats Englunds namn finns inte i telefonkatalogen och själv har han ingen större lust att prata om hur han tjänade närmare 178 miljoner kronor på inkomst av kapital under 1999.

– Jag har levt som egen företagare i princip hela mitt liv. Jag har försökt att lära mig bemästra materia och göra den användbar, inte att tjäna pengarna – även om det blivit så också.

Håller du alltid låg profil eller bara när såna som jag ringer?

– Nej, det kan man nog säga att jag gör rent generellt. Jag tycker inte att det jag gör har så stort allmänintresse. Det enda som det resulterar i är att ett antal människor blir avundsjuka och tycker sig ska ha del av eventuella rikedomar.

Läs mer

Peter Grenslund

ARTIKELN HANDLAR OM