Han blir Sveriges nye mobilkung

MIN EKONOMI

Det är svensken Ronny Nilsson som gör jätteaffär när Flextronics tar över tillverkningen av Ericssons mobiltelefoner.

Ronny Nilsson är Västeuropachef för Flextronics, världens näst största elektroniktillverkare.

Flextronics lovar stora kostnadsbesparingar, på tio till 20 procent, enligt bedömare.

Ronny Nilsson är Europachef för Flextronics, världens näst största tillverkare av mobiltelefoner.

Ronny Nilsson har tidigare varit anställd av Ericsson. Han säger att han fått ett mycket entydigt svar från Ericsson när det gäller framtiden för mobiltelefonerna:

- Ericsson har bestämt sig för att vara världsledande på mobiltelefoner även i framtiden.

De första kontakterna med Flextronics togs för ett år sedan. Men förhandlingarna med Ericsson har varit mycket intensiva de senaste veckorna.

- Vi har arbetat dubbla skift de senaste tre fyra veckorna för att få klart det till idag. Nu inleds en due diligence av anläggningarna. Den första april ska avtalet vara klart, säger Ronny Nilsson.

Nära samarbete med Ericsson

Då ska Flextronics ha tagit över mobiltelefontillverkningen i Linköping och Pilängen, England, Brasilien, Malaysia, Brazil, Malaysia och delar av anläggningarna i Lynchburg, USA.

Då står det också klart vad Flextronics ska betala för anläggningarna.

Flextronics knyts mycket nära Ericsson. Företaget ska delta redan i designen, sköta tillverkning och svara för distribution till Ericssons kunder.

- Vi går in tidigt och påverkar hur telefonerna ska se ut för att anpassa dem till effektivast möjliga tillverkning. Vårt ansvar sträcker sig till att leverera produkterna i tid till kunderna, säger Ronny Nilsson.

Enligt Ronny Nilsson handlar det om ”väsentliga besparingar” när Flextronics tar över tillverkningen. Han vill inte ange några siffror. Enligt branschbedömare handlar det om besparingar på mellan tio och 20 procent.

”Flextronics köper in ofantliga mängder komponenter till våra olika kunder. Det gör att vi kan pressa priserna”, säger Ronny Nilsson.

Noterat på New York-börsen

Flextronics har 5 000 anställda i Sverige. Både före detta Ericsson- och ABB-anställda. Flextronics tog över Ericssons fabrik i Karlskrona 1997.

Ronny Nilsson tror inte att det blir några problem när personalen denna gång ska ta av sig Ericssons blå overaller och all den svenska stolthet och kultur den står för.

- Ericssonanställda ska vara stolta med all rätt. Men Flextronics är ett mycket bra företag. Vi är obyråkratiska, snabba och lättsamma. Och vi är mycket starka i Sverige. Alla behåller sina anställningsvillkor, säger Ronny Nilsson.

Flextronics är noterat på New York-börsen. Det är världens nästa största elektronikföretag och omsätter cirka 120 miljarder kronor.

Produktutveckling och tillverkning finns i 27 länder i alla världsdelar.

Bland kunderna finns Nokia, Philips, Compaq, Cisco, IBM och Hewlett-Packard.

Deutsche Bank sätter rekommendationen stark köp på Flextronics i en analys idag fredag.

- Flextronics är strategiskt positionerat på varje stor marknad för att erbjuda stora kunder sänkta tillverknings- och distributionskostnader som hjälper dem att nå slutkunder över hela världen, skriver Deutsche Bank. 

Läs mer

Mats Paulsen/Ekonomi24