Du förlorade 1 000 kronor på affären

MIN EKONOMI

Börsen sågar Ericssons affär med Flextronics.

Varje svensk förlorade minst en tusenlapp på jätteraset i går.

- Ericsson måste låta någon annan formge och utveckla nallarna, säger analytiker.

Foto: MARCO GUSTAFSSON
Börsens reaktion på Ericssons affär var inte kul för koncernchefen Kurt Hellström. Kursen rasade 11 procent i Stockholm och 37,34 på Nasdaq.

Koncernchefen Kurt Hellström tar emot i mötesrummet Ikonen i ett konferenshus i Kista utanför Stockholm. Han har just berättat på en presskonferens att Flextronics tar över telefontillverkningen. Han rullar sina tummar i snabb takt när han svarar på Aftonbladets frågor. Bredvid sig har Hellström ett berg av urdruckna Lokaflaskor.

"Det här var en naturlig lösning"

Varför blev det just Flextronics som får tillverka era telefoner?

- Vi har haft en nära relation med Flextronics länge, så det var en naturlig lösning. Vi gjorde upp så sent som i går. Vi har inte förhandlat med andra aktörer. Vi måste behålla kontrollen över telefonutvecklingen, det är viktigt för utvecklingen på systemsidan.

Vad vill du säga till de 600 svenskar som direkt drabbas av nedskärningarna?

- Det är inte någon på Ericsson som tycker att det är roligt. Allra minst jag. De som nu sägs upp blir inte satta på gatan, de får hjälp att hitta nya jobb.

Kan du lova att det inte blir fler varsel?

- Jag kan aldrig lova det. Men vi har inga sådana planer för närvarande. Vi lever i en värld som är under snabb förändring.

"Sämst på design och utveckling"

På börsen rådde rena begravningsstämningen. Kursen rasade 11 procent i Stockholm. På Nasdaq blev raset 37,34.

- Den stora anledningen till raset är besvikelse över att Ericsson inte lejer bort även design och utveckling av telefoner. Det är ju den biten de är sämst på, säger aktiegurun Björn Davegårdh.

Genom aktie- och pensionsfonder förlorade varje svensk i går över 1 000 kronor på Ericssons ras. De som har egna aktier förlorade ännu mer.

Maths Nilsson