USA öppnar sig för Biora

MIN EKONOMI

Biora har fått det amerikanska läkemedelsverkets godkännande för att sälja tandlossningsmedlet Emdogain Gel i USA.

I Europa har produkten funnits ute sedan i somras och har i stort sett ersatt den gamla Emdogain, nu kommer den färdigblandade gelen att lanseras i USA i början av februari.

Aktien hamnade på vinnarlistan med en uppgång på över 30 procent.

- Det är ett viktigt beslut för oss som innebär att vi nu kan gå ut och lansera produkten på den amerikanska marknaden, som svarar för omkring 40 procent av vår försäljning. Ansökan lämnades in i början av 1999 så vi har väntat ett tag på att få svar, säger Tommie Johansson, informationschef på Biora.

Emdogain Gel är en vidareutveckling av Bioras huvudprodukt Emdogain, som används för att behandla tandlossning. Istället för att som tidigare behöva blanda två komponenter för att kunna använda produkten kommer nu Emdogain färdigblandad i en gel.

- Vissa tandläkare har tyckt att det varit jobbigt att behöva blanda ihop produkten, det tar lite tid. Den färdigblandade gelen är ett enklare sätt att ge Emdogain och i Europa har den fått ett mycket positivt mottagande och i princip ersatt den ursprungliga produkten sedan i somras, säger Tommie Johansson.

Årets börsvinnare

Via sitt amerikanska dotterbolag kommer Biora nu att lansera Emdogain Gel i USA i början av februari. Främst är det de tandläkare som idag använder Emdogain som ska bearbetas.

- Vår strategi är att fokusera på etablerade kunder och i första hand öka användningen hos dessa, det hänger ihop med vår övergripande strategi att fokusera verksamheten, säger Tommie Johansson.

I USA genomförs varje år drygt 2 miljoner operationer för att återskapa tandfästet. Även om Emdogain bara används i svårare fall så är det fortfarande en mycket stor marknad att bearbeta, enligt Tommie Johansson. Några siffror över hur Emdogain Gel har utvecklats i Europa och vad Biora väntar sig på den amerikanska marknaden vill han dock inte gå in på.

Upp 100 procent sedan årsskiftet

I Japan missade Biora tidigare i år ett tillstånd att sälja Emdogain Gel på grund av att den lokala partnern inte lämnat in fullständiga uppgifter om hur produkten framställs. Några sådana missar räknar man dock inte med ska hända i USA.

- Vi har lämnat in alla papper och fått produkten godkänd så det ska inte vara några problem, säger Tommie Johansson.

Biora tillbringade större delen av förra året med att gå kräftgång på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har dock utvecklingen vänt uppåt igen och aktien hade fram till igår stigit med knappt 100 procent.

Dagens besked skickade Biora rakt in på vinnarlistan och aktien steg 27 procent till 20,50 kronor. 

Läs mer

Per Ericson/Ekonomi24