EU stoppar SCA:s köp av finska Metsä

MIN EKONOMI

EU-kommissionen stoppar SCA:s köp av Metsä-Tissue.

SCA erbjöd sig att sälja 75 procent av verksamheten i Norden, men det räckte inte för kommissionen.

Beslutet var väntat efter tydliga signaler de senaste veckorna. Enligt EU-komissionen skulle affären ha skapat eller förstärkt en dominerande marknadsställning på totalt 26 hygienprodukter i Sverige, Norge, Danmark och Finland. På så vis skulle affären avsevärt ha begränsat konsumenternas valfrihet för tissueprodukter och även tillåtit tillverkarna att höja priserna, skriver kommissionen.

Enligt SCA erbjöd sig bolaget att omedelbart sälja 75 procent av den förvärvade verksamheten i Sverige, Norge och Danmark för att få EU-kommissionens godkännande av Metsä Tissue affären.

Inte tillräckligt

EU-kommissionen krävde dock att SCA även skulle avhända sig verksamhet inom konsument och AFH-området i Finland.

"Ett grundläggande syfte med förvärvet av Metsä Tissue var att kraftfullt stärka SCA:s ställning i Finland och dessutom komplettera vissa existerande marknadspositioner i övriga nordiska länder. För SCA hade ett godtagande av kommissionens krav varit oförenligt med denna målsättning" skriver SCA.

EU-kommissionen anser att SCA hade kunnat få igenom affären genom att erbjuda större eftergifter.

- Företagen hade fyra månader på sig att åtgärda problemen under kommissionens fördjupade undersökning. Och det var möjligt att åtgärda dem, sade kommissionens talesman i konkurrensfrågor Amelia Torres vid en pressbriefing på onsdagen enligt nyhetsbyrån Direkt.

SCAs vice VD Micahel Bertorp säger till Direkt att ytterligare eftergifter hade gjort köpet av Metsä Tissue till en oattraktiv affär.

Läs mer

Ekonomi24