Nu väntar alla på räntesänkningen

Spänd väntan inför Alan Greenspans besked  ikväll

MIN EKONOMI

Spänningen på finansmarknaderna ökar inför den amerikanska centralbankens möte ikväll.

De flesta bedömare har redan diskonterat en sänkning av räntan med 0,5 procent.

På tisdagen kom nya siffror om kraftigt fallande framtidstro hos amerikanerna.

De flesta bedömare räknar med att den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan ger besked om en räntesänkning klockan 20.00 ikväll.

I januari föll index över de amerikanska hushållens framtidstro från 128 114, en nedgång för den fjärde månaden i rad. Fallet är det kraftigaste en enskild månad sedan Kuwaitkrigets dagar.

Det lär ge den amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan ytterligare skäl att sänka räntan ikväll.

Han vet att alla förväntar sig en sänkning och har inte gjort något för att vända marknadens uppfattning. Men även om Greenspan sänker räntan som beräknat idag innebär det troligen inte samma rally på börsen som senast eftersom alla räknar med det. Det kommer inte heller att påverka varken företagsvinster eller konsumtionsviljan på kort sikt.

Oavsett vad Federal Reserve beslutar är osäkerheten om hur djup och lång svackan i USA blir stor just nu. Å ena sidan har det kommit positiva indikationer om god försäljning i januari från såväl General Motors som hemelektronik och restaurangbesök. Ansökningar om lån för husköp ökade.

Tillfällig köplust

Men det kan vara tillfälliga effekter. Ett par veckor är en alltför kort tid att titta på. Framförallt kan den plötsliga köplusten bero på att november och december var de kallaste på 105 år i USA, det kan alltså delvis vara en fördröjd effekt av den vanligtvis livliga handeln runt årsskiftet.

Den starka kyla som just nu sveper över USA har också den negativa effekten att alla byggen bromsas upp. Enligt måndagens nätupplaga av Wall Street Journal uppger ett byggföretag i Philadelphia att hans byggare inte har kunnat arbeta 30 av de senaste 45 arbetsdagarna.

De närmaste dagarna presenteras viktig statistik som kan skingra en del av osäkerheten och ge vägledning till åt vilket håll USA är på väg. Idag onsdag kommer BNP-siffror, på torsdag KPI och inköpschefsindex och på fredag färska uppgifter om sysselsättningen. 

Läs mer

Lotta Engzell-Larsson/Ekonomi24