Time-out om nytt verkstadsavtal

Förhandlingarna återupptas 8 februari

MIN EKONOMI

Det blev inget avtal för verkstadsindustrin på torsdagen.

Efter att upprepade gånger ha skjutit upp tidsfristen beslutade parterna och medlarna, Opo, att ta en time-out i förhandlingarna till den 8 februari.

Egentligen skulle parterna lämnat svar på medlarnas bud redan klockan 12.00 idag, sedan förlängdes fristen till klockan 18.00 och därefter till 21.00 på de bägge medlarnas begäran. Budet var ett slutbud, som antingen skulle antas i sin helhet eller förkastas helt.

- Jag vet inte varför de förlängde fristen. Vi var beredda att ge ett svar, säger Staffan Thulin, pressekreterare på Sif.

Arbetstider uppges vara problemet

Det gamla avtalet löpte ut i går kväll. För närvarande råder alltså avtalslöst tillstånd för de sammanlagt 380 000 anställda i verkstadsindustrin. Arbetstiderna uppges vara den stora stötestenen i förhandlingarna. Civilingenjörsförbundet och Sif motsätter sig att arbetsgivarna får större möjligheter satt styra över arbetstiden.

De tre fackliga organisationerna ska lämna sina svar på medlarbudet samtidigt.

- Det är troligt att medlarna redan nu ser att vi har givit olika svar på deras bud och att de skjuter på förhandlingarna för att undvika en konflikt, säger säger Anders Ferbe, pressansvarig för Metall.

Fredrik Rundkvist, Cecilie Frödén