Så skaffar du bästa bolånet

Bundna räntan billigast – experterna tipsar

MIN EKONOMI

I dag blev SEB:s rörliga bolåneränta plötsligt högre än den tvååriga bundna räntan. Det har inte hänt på över fem år.

Är det dags att binda lånen nu?

Aftonbladet har kollat med experterna.

Fram till nu har SEB:s privatekonom Gunilla Nyström rekommenderat de flesta att välja rörlig ränta för mer än hälften av bolånen.

Det nya läget har fått henne att ändra sig.

Nu lyder rådet: En tredjedel rörligt, en tredjedel bundet på ett år och en tredjedel på två år.

– Då har man alla chanser att öppna utan att det kostar särskilt mycket, säger hon.

”Bind hälften”

Hittills är det bara hos SEB som de korta bundna räntorna nu har blivit lägre än den rörliga räntan. Men bankernas räntekurvor brukar följas åt ganska tydligt i sådana här fall.

Privatekonom Anna Bäcklund på Nordbanken rekommenderar den som vill känna sig trygg att binda ungefär hälften av bolånen.

– Det är ju marknadsräntorna som styr. Och det finns en möjlighet att de bundna räntorna går ner ytterligare. Har man lite marginaler kan man kanske ligga kvar på sin rörliga ränta, säger hon.

Låt situationen styra

Ungefär samma råd ger Catharina Andrén, privatekonom på Föreningssparbanken.

– Har man möjlighet att ha is i magen kan man våga vänta ett tag till med att binda. Men har man en ansträngd ekonomi är det inte fel att binda en del av lånet just nu.

Men hur kommer det sig då att räntan för de korta bundna lånen nu plötsligt är lägre än den rörliga räntan?

Den sistnämnda styrs dag för dag av reporäntan, som ligger på fyra procent. De korta bundna lånen styrs däremot av obligationsräntan. Den styrs i sin tur av förväntningar på ett framtida ränteläge.

– Tidigare fanns en förväntning att Riksbanken skulle höja reporäntan med 0,5 procent. Nu tror man i stället att den kommer att ligga still, säger Gunilla Nyström.

USA är nyckeln

Ekonomen Jörgen Kennemar på Nordbanken hänvisar till den tydliga avmattningen i USA:s ekonomi. När den amerikanska centralbanken sänker styrräntan innbär det att det kommer en dämpning av tillväxtutsikterna även här.

– Men på sikt, om ett till två år, tror jag att de långa räntorna höjs igen, säger han.

Markus Lutteman

ARTIKELN HANDLAR OM