Percy Barnevik: Jag gillar Attac

Proteströrelsen får stöd av industrins riktige tungviktare

MIN EKONOMI

Radikala proteströrelsen Attac får stöd av en styrelseproffset Percy Barnevik.

– Ja, jag sympatiserar med dem, säger han till Sveriges Television.

Men medlem vill han inte bli.

Foto: Marco Gustafsson
Percy Barnevik håller med om delar av proteströrelsen Attacs radikala agenda. Samtidigt ser han annorlunda på dagens globala ekonomi: ”Många länder står utanför världsekonomin. Det är inte för mycket globalisering som är problemet – det är för lite."

Stödet kan tyckas oväntat. Även om någon medlemsansökan inte är att vänta delar Percy Barnevik, 59, flera av Attacs åsikter.

I likhet med proteströrelsen tycker Investors styrelseordförande att västvärlden snarast möjligt ska avskriva utvecklingsländernas skulder.

– Jag tycker att vi skulle komma till skott nu med de fattigaste länderna, säger han i kvällens avsnitt av nyhetsmagasinet ”Agenda” i SVT.
Pagrotsky gör ett bra jobb

Han ger en eloge till handelsminister Leif Pagrotskys strävan att låta EU vara föregångare i avskrivningen.

– Han tar upp de här frågorna på ett förtjänstfullt sätt. Sen gillar jag idéerna om att skriva av skulderna mot att länderna gör en miljöinvestering som schweizarna har gått i spetsen för.

Percy Barnevik vill se mer investeringar på plats i u-länderna och undvika spekulationer på deras börser.

– Jag pratar om att bygga fabriker i de här länderna. Att sätta ner fötterna i jorden och göra fysiska, långsiktiga investeringar. Jag talar inte om att köpa aktier på Bombaybörsen, säger han i ”Agenda”.

Mer globalisering Barneviks paroll

Percy Barnevik är en varm anhängare av globaliseringen och förespråkar en tiodubbling av västvärldens investeringar i de fattiga länderna.

– Problemet är att många länder i Afrika står utanför världsekonomin. Det är inte för mycket globalisering. Det är för lite globalisering.

Men på frågan om han skulle kunna tänka sig att bli medlem i proteströrelsen Attac skrattar han.

– Nej, säger han tvärsäkert. De kör för mycket med ”Tobinskatten”. Men som de flesta rörelser har de plus och minus. Det gäller att se vad som är praktiskt och värdefullt för att stimulera utvecklingen.

Frågan är om en medlemsansökan från Percy Barnevik skulle accepteras av Attac. Barneviks lösning stavas marknadsekonomi. Det gör inte Attacs.

– De stora pengarna finns i näringslivet och det är det vi måste slussa in i u-länderna, säger Percy Barnevik i ”Agenda”.

Protest mot orättvis världsekonomi

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM