Letsbuyit får in nya pengar  

E-handelssajten klarar sig undan konkurs

MIN EKONOMI

Krisdrabbade Letsbuyit drar in 464 miljoner kronor i en nyemission.

Enligt bolagets ledning ska de pengarna räcka fram till dess att man uppnår lönsamhet i november 2002.

Vilka de nya investerarna är avslöjas vid en presskonferens senare under dagen.

Nya investerare går nu in i konkurshotade Letsbuyit med ytterligare nästan en halv miljard kronor. Det meddelade bolaget igår efter börsens stängning.

Därmed stängs en nyemission där Letsbuyit utfärdar 125 miljoner nya aktier till ett totalt värde av cirka 464 miljoner kronor. Av dessa kommer 190 miljoner kronor att tillfalla bolaget omgående, medan resten betalas ut under en 12-månadersperiod räknat från början av mars under förutsättningen att företaget uppnår "planerade mål". I samband med beskedet om emissionen meddelades också att Letsbuyit räknar med att gå med vinst i november år 2002, de pengar som nu tagits in beräknas räcka fram till dess.

Investerare fortfarande okända

Den akuta krisen i bolaget är nu avvärjd.

"Letsbuyits jurister räknar nu med att avveckla det holländska moratoriet som man befunnit sig under sedan den 29 december 2000", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vilka de nya investerarna är framgår dock inte av pressmeddelandet utan kommer att avslöjas vid en presskonferens senare under tisdagen där Fredrik Staël von Holstein och Norden-chefen Magnus Wistam kommer att närvara.

Uppgifter om insideraffärer

Letsbuyit-aktien har fallit brant med över 85 procent det senaste året men steg under gårdagen på Neuer Markt med cirka 8 procent till 0,52 euro. Under gårdagen meddelades dock att den tyska finansinspektionen misstänker att det förekom insideraffärer i Letsbuyit i slutet av januari. Dessa skulle skett strax innan bolaget räddades från konkurs av tyska datahackern Kim Schmitz som agerade räddare i nöden och stoppade in 35 miljoner kronor i Letsbuyit. De senaste dagarna har en rad besvärande uppgifter cirkulerat kring Schmitz, se länkar upp till höger. 

Läs mer

Lotta Edling/Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM