Viktiga siffror från Cisco    

MIN EKONOMI

I kväll efter de amerikanska börsernas stängning presenterar Cisco sin rapport för andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Många på marknaden tror att dess resultat blir tongivande för Nasdaqs utveckling den närmaste tiden.

Även om Ciscos VD John Chambers nyligen uttalade sig något skeptiskt om företagets marknadsutveckling och klagade på att Fed borde ha sänkt räntan tidigare tror de flesta analytiker att företaget kommer att leverera tillfredsställande resultat. Enligt First Calls prognossammanställning väntar sig marknaden ett resultat på 19 cent per aktie för kvartalet.

Det analytikerna däremot oroar sig för är om Cisco kommer att sänka sina prognoser, något som många andra bolag i de flesta branscher gjort den senaste tiden. Bara för två månader sedan upprepade John Chambers sin tro på en långsiktig tillväxt om 50-60 procent, något som sedan dess sänkts till 30-50 procent.

Sämsta kvartalet någonsin

”Nyligen fällda uttalanden av John Chambers indikerar att företaget har blivit försiktigt angående trenden på marknaden”, skriver investmentbanken Merrill Lynch i ett kundbrev, och varnar för att företagets närmaste kvartal blir det sämsta på ett och ett halvt år.

Cisco är världens största företag inom nätverkssystem för datorer. Marknaden för routrar och växlar till datasystem kontrolleras till 70 procent av det Kalifornienbaserade företaget. Framför allt är Cisco inriktat mot större företag, men har på sistone också siktat in sig mot mindre företag och privatkonsumenter.

Sin storlek och bredd har Cisco till stor del erhållit genom köp av andra företag, över 70 stycken sedan 1993. Cisco lyfter gärna fram det faktum att 90 procent av dess försäljning sker över internet som ett bevis på att företaget vet hur den nya ekonomin fungerar.

Började som ett garageföretag 1984

Företaget grundades 1984 när Leonard Bosack ville koppla ihop sin dator med frun Sandra Lerners. Det lyckades, paret såg en marknad, belånade huset, köpte utrustning och startade företaget i sitt garage tillsammans med några vänner. 1990 börsnoterades Cisco, och samtidigt hoppade grundarna av.

I dag finns Cisco i 75 länder med drygt 200 kontor. Företaget omsatte under det senasteräkenskapsåret ungefär 115 miljarder kronor och hade en tillväxt på 56 procent.

Ciscos rapport väntas komma efter klockan 22.00 svensk tid. Aktien stiger idag 3 procent på Nasdaq inför rapporten. 

Läs mer

Ekonomi24