Cisco sämre än väntat

Nu varnar IT-jätten för bistrare tider

MIN EKONOMI

Nätverksjätten Cisco svek marknadens förväntningar när siffrorna för andra kvartalet igår presenterades och VD John Chambers varnar för ytterligare några tuffa kvartal, som följd av den vikande amerikanska ekonomin.

Under dagen väntas rapporten påverka såväl Ericsson och Nokia som de europeiska telekomaktierna.

Det låg en spänd förväntan i luften inför amerikanska nätverksjätten Ciscos rapport igår kväll. På såväl amerikanska som europeiska börser var handeln under gårdagen försiktig inför siffrorna, som ofta betraktas som en av de viktigaste indikatorerna på den amerikanska ekonomin.

Men Cisco svek förväntningarna. Vinsten för andra kvartalet, november-januari, landade på 1,33 miljarder dollar vilket var en ökning jämfört med samma period förra året då vinsten låg på 897 miljoner dollar. Räknat per aktie blev vinsten 18 cent, vilket var lägre än analytikernas förväntningar som enligt en sammanställning från First Call låg på 19 cent.

Även försäljningen innebar en besvikelse trots att den ökat med 55 procent jämfört med samma period förra året till 6,8 miljarder dollar. Analytikernas förväntningar låg runt 7,1 miljarder dollar.

Spelar slugt spel

Förra veckan gick bolagets koncernchef John Chambers ut för andra gången på kort tid och varnade för att marknaden var mycket tuff och svårbedömd.

- Det här kvartalet var än mer utmanande än vi ursprungligen hade väntat oss, kommenterade igår rapporten. John Chambers meddelade också att Ciscos långsiktiga tillväxttakt kommer att ligga kvar mellan 30 och 50 procent, men att de närmaste kvartalen kommer att bli tuffa.

Enligt analytiker på den amerikanska marknaden jobbar Cisco nu mycket medvetet för att sänka förväntningarna som finns på bolaget.

- De vill ta ner siffrorna till en nivå där de vet att de kan klara dem, säger Gregory Geiling, analytiker på JP Morgan i New York till CBS Marketwatch.

- De spelar ett mycket slugt spel. Men om du måste dra ner riktlinjerna, gör det bara en gång.

Störst på Internetutrustning

Cisco är världens största tillverkare av Internetutrustning och ett av världens högst värderade bolag. Aktien backade under efterhandeln till cirka 33 dollar, jämfört med 35,75 som var slutkursen i den ordinarie handeln. Vidare effekter av Cisco-rapporten kommer med all sannolikhet att synas på de europeiska börserna idag och väntas framförallt påverka Ericsson och Nokia. Båda bolagen backade i USA igår efter det att Cisco-rapporten presenterats. 

Läs mer

Lotta Edling/Ekonomi24