Surfningsförbjud för Razorfish-anställda  

MIN EKONOMI

Krisdrabbade internetkonsulten Razorfish hindrar sedan några timmar personalen från att besöka webbtjänster som Fuckedcompany.com och Thevault.com.

Detta sedan företagets senaste nedskärningsprogram kritiserats i olika diskussionsforum.

Måndagskvällens besked att Nasdaq-noterade Razorfish kommer att skära ner personalstyrkan med ytterligare 400 anställda har på flera håll setts som något positivt. Men beslutet har också väckt intern kritik och personal och andra personer med insyn i verksamheten har öppet kritiserat bolagsledningen på olika hemsidor.

Grundarna Jeff Dachis, VD, och Craig Kanarick, strategichef, står i centrum för kritiken:

- Jeff och Craig flyttade till Lafayette-kontoret och förlorade genast greppet om vad som pågick i företaget, de installerade stereoutrustning och storbilds-TV på sina rum och använde fritiden till att handla kostymer från Gucci och Armani, skriver en belackare på Thevault.com.

Blockad mot belackare

Razorfishs ledning har inte kommenterat uppsägningarna närmare men har istället valt att begränsa de anställdas åtkomst till internet i ett försök att stoppa kritiken. Enligt uppgift till Ekonomi24 går det sedan några timmar inte att surfa till bland annat Thevault.com och Fuckedcompany.com från Razorfishs datornätverk. Det är oklart exakt hur många webbadresser som omfattas av blockaden och hur länge den kommer att pågå.

På Fuckedcompany.com, en omtalad webbtjänst som rapporterar om internetföretag med problem och också öppnar för diskussioner om orsakerna, har diskussionernas vågor gått höga de senaste dagarna med en stor andel skräppost.

Betydligt känsligare information har läckt ut via Thevault.coms diskussionsforum. Här kan man bland annat läsa på vilka kontor uppsägningar kommer att ske, information som ledningen kommer att presentera först på torsdagskvällen svensk tid i samband med bokslutet för 2000.

Hotar stämma företaget

Bland kontoren i Europa väntas London drabbas värst med uppsägningar av totalt 40 anställda. I USA tappar Boston 74 anställda och Los Angeles 40, enligt diskussionsinläggen.

Flera debattörer är mycket kritiska mot ledningen och juridiska åtgärder har diskuterats bland dem som riskerar att förlora jobben.

”Jag är inte den som stämmer allt och alla men jag känner att Razorfish har lurat en massa människor. De har kontinuerligt ljugit om hur mycket pengar som finns i bolagets kassa och hur dessa pengar skulle se till att det inte skulle bli några uppsägningar och annat skitsnack. Om du inte tillhör innegänget har du tyvärr ingen chans. Det genomsnittsliga avgångsvederlaget på två veckolöner är skitsnack om de har så mycket pengar på banken. De borde åtminstone ge en månadslön per arbetat år i avgångspaketet”, skriver en anställd på Thevault.

Razorfishs svenska ledning eller den amerikanska pressavdelningen har inte gått att nå för en kommentar. 

Läs mer

Per Agerman/Ekonomi24