Ericsson under hundralappen - igen

Telekomaktierna rasar i Ciscos svallvågor

MIN EKONOMI

Telekomfrossan slog till igen på Stockholmsbörsen under fredagen.

Både Ericsson och Nokia nådde under dagen de lägsta nivåerna sedan hösten 1999.

- Det är inget bolagsspecifikt kring Ericsson utan verkar mer vara en reaktion på Ciscos rapport. Samtidigt ser vi nog en del stop-loss försäljningar när aktien kommit ned på den här nivån. Men jag måste säga att jag har lite svårt att ta det till mig , säger Lars Söderfjäll, analytiker på Handelsbanken.

Ericsson handlades kring 95 kronor, ned 6 procent. Därmed är aktien tillbaka på samma nivå som i oktober 1999 när det stora IT- och telekomrallyt på Stockholmsbörsen och Nasdaq tog fart.

Nokia faller 6 procent till 278 kronor, den lägsta nivån på 15 månader.

Nedgradering av Nokia

- När det gäller Nokia har jag större förståelse för kursraset, vi har nedgraderat aktien efter rapporten. Det finns en odäkerhet kring mobiltelefonmarknaden i år och jag har lite svårt att få ihop deras prognos med hur det ser ut i omvärlden. Nokia talar om en förbättring under andra halvåret men de vet egentligen inte mer än vi andra om hur det kommer se ut så långt fram, säger Lars Söderfjäll.

Rea på telebolag

Andra negativa nyheter som påverkat investerarnas intresse för telekomaktier är beskedet att France Telecom sänker utförsäljningspriset på mobiloperatören Orange. Dels indikerar värderingen av Orange att amdra mobiloperatörer är för högt värderade, dels väcker det återigen frågan om de stora operatörsjättarnas finansiering. Flera av de största operatörerna som British Telecom är beroende av att sälja tillgångar för att lätta på skuldbördan.

Även operatörerna tog stryk; Telia backade 3 procent och Netcom 4 procent. 

Läs mer

Ekonomi24