Seth-Roland Arnér misstänkt för miljonbedrägeri

MIN EKONOMI

Fängelsedömde finansmannen Seth-Roland Arnér är tillsammans med två personer misstänkt för grova bedrägerier mot SEB.

I september 1999 togs 30 miljoner kronor ut från ett av Arnérs bolags konton. Men på kontot fanns bara halva summan.

Det var den 13 september 1999 som pengarna togs ut från fastighetsföretaget Ytterholmen Invest AB, ägt av Seth-Roland Arnérs bolag.

På förmiddagen gjorde en man i Göteborg en överföring på 15 miljoner kronor från kontot. Lite senare samma dag gick en kvinna in på ett SEB-kontor i Stockholm och gjorde en lika stor överföring.

När banken uppmärksammade de parallella uttagen kontaktade de Ekobrottsmyndigheten i Stockholm som inledde en förundersökning.

- Mannen gör gällande att han ingår i Ytterholmen Invests styrelse tillsammans med en annan person sedan Seth-Roland Arnér sålt bolaget till ett Bahamas-registrerat bolag. Det finns bolagsstämmoprotokoll upprättat och det är ingivit till Patent- och registreringsverket som har registrerat de två som styrelse, säger Leif Bäckmalm, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Beskyller varandra

Kvinnan hävdar att det inte stämmer. Hon ingick i bolagets tidigare styrelse och den godtog inte försäljningen.

Enligt GT/Expressen beskyller de inblandade varandra för osanna intyganden och för förfalskningar. Mannen säger att han företräder det bolag på Bahamas som köpt Ytterholmen Invest AB. Kvinnan och Arnér säger att köpet aldrig gick igenom och att bolaget fortfarande ägs av Arnér.

Både mannen och kvinnan har under en lång tid samarbetat med Arnér. De tre är nu misstänkta för grovt bedrägeri.

- Någon utav dem, eventuellt alla, har vilselett banken, säger Leif Bäckmalm.

Sitter av straff

Hans Strandberg, som försvarar Seth-Roland Arnér och kvinnan, anser att tvisten handlar om vem det är som har rätt att agera i bolaget. Han säger att hans klienter är oskyldiga.

Åklagare Leif Bäckmalm vet inte när åtal kan väckas, förundersökningen är omfattande.

Seth-Roland Arnér dömdes 1998 av hovrätten till sex års fängelse och näringsförbud för bland annat grovt skattebedrägeri och grov oredlighet mot borgenär. Brottsligheten han dömdes för handlade bland annat om handel med skalbolag och filmrättigheter. Han avtjänar för närvarande sitt straff på Skogomeanstalten i Göteborg.

Ulrika Lundin/TT