Han tjänar miljoner på börsraset

MIN EKONOMI

Den här veckan har börsen gått ned 5,6 procent. Vanligt folk förlorar tusenlappar.

Men det finns vinnare.

Patrik Brummers Zenitfond tjänar miljoner när aktierna rasar.

vinnare Fondförvaltaren Patrik Brummer tycker det är tragiskt att vanligt folk har utsatt sig för så stora risker på aktiemarknaden.

Zenit är en exklusiv hedgefond förbehållen förmögna människor och institutioner. För att få sätta in pengar måste du kunna lägga upp 500 000 kronor på ett bräde. Förvaltningen leds av Patrik Brummer, Sveriges kanske mest ansedde kapitalförvaltare.

– Vi vill inte bli en jättelik massmarknadsfirma. Vi vill hålla nere administration och sådana saker. Därför har vi satt upp en gräns, säger Patrik Brummer.

Säljer aktier som de har lånat

Samtidigt som börsen gick ned med 12 procent förra året steg Zenitfonden med 25 procent. Fondförmögenheten uppgår till över 10 miljarder kronor. Receptet bakom framgångarna: blankningsaffärer.

Det innebär att Zenit säljer aktier de har lånat. Om aktierna sedan går ned kan fonden köpa dem för lägre kurs och lämna tillbaka dem. Enligt nätsajten Ekonomi 24 har Zenit blankat folkaktier som Telia, Nokia, Netcom, Assa Abloy och Skandia.

När vanliga sparare förlorar pengar på nedgångarna i Telia och Nokia kan Brummer och fondandelsägarna i Zenit glädja sig åt en värdestegring.

Ett hot mot pensionerna

– Man får skilja på rollerna. I min professionella roll har jag bara ett uppdrag. Förvalta pengar och få så bra avkastning som möjligt. Men som privatperson tycker jag att det är tragiskt att se hur mycket risk folk har tagit på sig utan att ha kunskap om aktier, säger Patrik Brummer.

Han är oroad över hushållens stora exponering mot aktiebörserna. Den kan till och med utgöra ett hot mot välfärden.

– Inte minst så ligger ju en extremt hög andel av våra pensionspengar i aktier, historiskt sett. Det är ju väldigt allvarligt. För skulle det bli en tillbakagång under ett antal år så urholkas våra pensioner.

n Men tror du att börsfallet kommer att fortsätta?

– Det finns i alla fall fortfarande risker i en del värderingar. Det som drivit tillväxten i världen är det ekonomiska und-ret i USA. Och där ser vi en avmattning. Vissa teknologiaktier är värderade som om företagen skulle fortsätta växa med 30 procent om året i all evighet.

Så fungerar ”blankning”

Maths Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM