Svart dag för Ericsson

Marknadschefen för mobilverksamhet avgår

MIN EKONOMI

Ericssonaktien föll som en sten på fredagen efter nya larmsignaler om avmattingen för telekombranschen.

Och efter alla motgångar avgår nu Ericssons marknadschef för mobiltelefonverksamheten, Jan Ahrenbring, med omedelbar verkan.

Det var beskedet att Ericssons kanadensiska konkurrent Nortel säger upp 10 000 anställda som fick Ericssonaktien att börja rasa på Stockholmsbörsen idag.

Nätverksleverantören Nortel meddelade uppsägningarna sent i går kväll samtidigt som man offentliggjorde en drastiskt sänkt tillväxtprognos, från 30 till 15 procent. Betydligt sämre än väntat.

Det här var bara en i raden av signaler från IT-branschen som tyder på en kraftig avmattning av hela telekommarknaden.

Och precis som många analytiker förutspått så innebar det här att telekomaktierna återigen började falla Stockholmsbörsen.

När handeln kom igång på fredagsmorgonen föll både Ericsson och Nokia med mer än fem procentenheter på några minuter.

Kursraset fortsatte under dagen. På eftermiddagen hade kurserna backat med mer än sju procenthenheter för de båda mobiltelefonjättarna.

Marknadschefen avgår med omedelbar verkan

Och efter alla motgångar för Ericssons mobiltelefonverksamhet så var det kanske inte särskilt förvånande att Jan Ahrenbring, 54, under fredagen meddelade att han avgår med omedelbar verkan.

De senaste åren har mobiltelefonverksamheten dragits med allt större problem och allt större förlust. Det har varit ständiga problem med komponentbrist, kvalitetsproblem, svårigheter att hålla leveranstider, kritik mot modellutbudet och stadigt krympande marknadsandelar.

Enligt Ericsson tar Jan Ahrenbring nu en paus efter 15 års arbete, han kommer dock att stanna kvar på företaget.

Han efterträds av Philip Vanhoutte, 45, som sedan tidigare sitter i ledningsgruppen för konsumentproduktdivisionen.

Läs mer

Fredrik Rundkvist