Skånskt småföretag kan bli en av årets vinnare

MIN EKONOMI

Tycker du att dina cd-skivor låter bra?

Tacka Audiodev för det.

Det lilla skånska företaget ser till att kvalitén är hög på laserskivorna – och kan bli en av årets vinnare på börsen.

Foto: KRISTER HANSSON
VÄRLDSLEDANDE Jan Barchan, vd och huvudägare, och Annika Falk, informationschef, är stolta över Audiodevs dvd-testare – en av bolagets viktigaste produkter. Audiodev är världsledande på sin marknad och aktien kan bli en börsvinnare.

Från början tillverkade Malmöföretaget Audiodev högtalarsystem för skolaulor och hörsalar.

Men när den lokala skivfabriken CD Plant 1987 bad om hjälp med att testa kvalitén på sina produkter lades grunden för ett unikt IT-bolag.

– Vi upptäckte att det inte fanns någon leverantör av testutrustning för cd-tillverkare så vi tog fram en enkel apparat, säger Annika Falk, informationschef på Audiodev.

”Standard för hela industrin”

Nu är företaget världsledande på testutrustning för cd- och dvd-skivor.

– Våra tester uppfattas som standard för hela industrin, säger Annika Falk.

Det finns förstås konkurrenter, men Audiodevs apparater står för nästan halva världsmarknaden – och det är en marknad som ständigt växer. Efter de vanliga cd-skivorna kom dvd-skivor och inspelningsbara cd.

Ökade med 182 miljoner

Och nu är det dags för inspelningsbara dvd-skivor – en teknik som förmodligen kommer att konkurrera ut de gamla videobandspelarna.

Varje typ av skiva kräver sin speciella testutrustning. Audiodevs omsättning växer snabbt, och vinsten ökar ännu snabbare.

Under de nio första månaderna förra året ökade bolagets omsättning med 64 procent till 182 miljoner kronor – av det var mer än en fjärdedel, 49 miljoner, ren vinst.

För ett halvår sedan noterades Audiodev på Stockholmsbörsens O-lista.

Aktierna såldes ut för 63 kronor, men den allmänna nedgången för IT-sektorn har tryckt ner Audiodevs kurs till 48 kronor.

Erland Huledal