Bättre hyra än köpa till sportlovet

1 av 2 | Foto: Foto: BJÖRN WANHATALO
ÅKER OFTA - KÖPER NYTT Sebastian Källsbo, 11, ska åka snowboard med skolan. Därför är det hög tid att byta den för korta bräda han fick i julklapp. Han har med sig pappa Mats, 38, och lillebror Douglas, 8, till affären och väljer en ny. – Den här är mycket bättre och snyggare, säger Sebastian. – Och dyrare, fyller pappa Mats i. För Mats Källsbo är det självklart att köpa skidutrustning, även till barnen. Han har fyra barn som ärver skidor av varandra. De åker två, tre veckor varje år. Då lönar det sig att köpa eget.
MIN EKONOMI

Dags för nya skidor?

Köp inte. Hyr i stället.

Det lönar sig för de allra flesta.

Dessutom får du modern utrustning varje gång.

Åker du slalom två veckor om året måste du använda dina skidor i mer än tre år för att det ska löna sig att köpa istället för att hyra. På den tiden har skidorna hunnit utvecklas så mycket att dina är hopplöst ute.

– De som köpte skidor för två år sedan vill säkert ha nya nu till sportlovet. I fjol slog carvingskidorna igenom. De är mycket roligare att åka med än den gamla sorten, säger Stig Strand, 44, gammal slalomhjälte och expertkommentator i tv.

I tabellen nedan ser du hur länge du ska åka för att det ska löna sig för just dig att köpa egen utrustning. En vuxen kvinna måste använda sin snowboard i minst sju veckor för att det ska bli billigare än att hyra.

Med tanke på den snabba utvecklingen rekommenderar Stig Strand den som åker ett par veckor om året att hyra skidor.

Det har flera fördelar. Du slipper frakta skidorna hela vägen från hemmet till skidbacken. Dessutom kan du förhandla med uthyraren om att hyra skidor för utförsåkning en dag, skidor för fjällturer, så kallade telemarksskidor, en annan och snowboard en tredje.

Konkurrens bland uthyrarna

– Det är stor konkurrens mellan skiduthyrarna. Därför kan du räkna med att få bra grejer, säger Stig Strand.

För barn som växer är det ingen tvekan. De ska använda sina slalomskidor minst sex–sju veckor på ett år för att tjäna på att köpa. Det är det inte många barn som gör.

– Barn växer så fort att det är bäst att hyra all utrustning. Vuxna bör köpa bra skor. De är det allra viktigaste i skidbacken. Klämmer skorna, är det inte kul hur bra du än åker.

Malin Ullman