Marianne Nivert - vd:n som sitter fint för Telia

Hon är fullkomligt fel - men ändå helt rätt

MIN EKONOMI

Egentligen är Marianne Nivert fullkomligt fel.

Hon har fel ålder, fel kön, fel bakgrund.

Ändå är hon helt rätt som Telias vd.

Foto: MATS STRAND
VOV, VILKEN VD Telias nygamla vd Marianne Nivert nojsar med Sonys robothund Aibo på Telias Visionscenter. Men hemma finns ingen hund. "Den skulle bli gravt misskött i så fall", säger Marianne Nivert.

Den 12 oktober hoppade Marianne Nivert in som tillförordnad vd för Nordens största mobiloperatör Telia. Hon gjorde det i ett krisläge. Aktiekursen dalade och den ordinarie vd:n Jan-Åke Kark var så sjuk att han inte kunde fortsätta.

I går när Telia presenterade sitt första bokslut som börsbolag blev det klart att Nivert kan stryka t f före vd-titeln. Hon blir bolagets verkställande direktör tills hon går i pension.

Hon har det mesta emot sig

Enligt alla normala bedömningsgrunder är Marianne Nivert fullkomligt fel som ny direktör för ett framtidsföretag. Hon har, för att vara kinkig, det mesta emot sig.

Fel ålder. Marianne Nivert har fyllt 60 år och går i pension i september nästa år. Knappast den tidpunkt man förknippar med en nytillträdd vd i telekombranschen. Där har unga grabbar med fladdrande slips varit normen.

Fel kön. I Telia är visserligen 42 procent av de anställda kvinnor. Men bara ett annat av börsens 25 största bolag leds av en kvinna. Det är Föreningssparbanken med Birgitta Johansson-Hedberg i spetsen.

Fel stil. Marianne Nivert är så långt från fleecetröjor och kortbyxor som tänkas kan. Hon klär sig som damer i hennes ålder brukar göra. Inte särskilt digitalt med andra ord. Men propert och välskött.

Fel attityd. Marianne Nivert fällde, tillsammans med resten av ledningen i Telia, det sammanslagna Telia Telenors vd Tormod Hermansen. Med ordval som inte tålde motsägelser meddelade hon: Hermansen måste avgå. Hans beteende är oförsvarligt.

I normala fall skulle detta vara helt fel.

Marianne Nivert var vice verkställande direktör i Telia och anförde offentligt att koncernchefen måste sluta. Att han var en fara för företaget.

Det brukar kallas illojalt. Det brukar leda till att styrelsen blir misstrogen. Inte till att man själv blir vd.

Fel bakgrund. Marianne Nivert är varken civilingenjör eller civilekonom. Hon har gått den långa vägen

och började Televerkets

teleingenjörsutbildning där hon tog examen för 40 år sedan.

Sedan dess har hon varit företaget trogen. Först på personalavdelningen, sedan på allt högre befattningar.

Under tiden har företaget sett till att Marianne Nivert utbildats.

Bland annat har det blivit en fil kand och åtta veckor i avancerat ledarskap på prestige-skolan Insead i Fontainebleau utanför Paris.

Sprickfärdig av stolthet

Marianne Nivert är alltså fel. Vid en ytlig inspektion alldeles väldigt fel.

Ändå är hon helt rätt för Televerket som blev börsbolaget Telia.

Hon är nämligen stolt över vad företagets 30 000 anställda uträttar. Så stolt att hon nästan spricker. Hur många verkställande direktörer är det?

Niverts IT-vanor

Kurslyft för Telia

Telia i siffror

Lena Mellin