Astras nya magsårsmedicin godkänd i USA

MIN EKONOMI

Astra Zeneca kan nu dra igång den viktiga lanseringen av magsårsläkemedlet Nexium i USA.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA godkände i går läkemedlet och lanseringen sker någon gång i mars.

Den segdragna diskussionen med FDA har handlat om hur läkemedlet ska beskrivas i den katalog över läkemedel som läkarna använder sig vid förskrivning av läkemedel. Astra Zeneca har velat få med information om att vissa kliniska studier hävdar att Nexium är signifikant bättre än föregångaren Losec. FDA har nu gått med på detta och godkände alltså läkemedlet i går.

”Det är avgörande för oss eftersom vi nu kan referera till studierna i vår marknadsföring. Beskedet från FDA betyder mycket för oss, nu kan vi alltså hävda att Nexium är bättre än Losec, vilket är grunden för vår marknadsföring”, säger Staffan Ternby, informationschef på Astra Zeneca.

Stor lansering väntar i USA

Astra Zenecas VD och koncernchef Tom McKillop säger i en kommentar:

”Det är glädjande att vi fått FDAs godkännande på alla de indikatorer vi ansökt om för Nexium.”

Astra Zeneca har förstärkt sin säljorganisation med 1300 personer i USA och den består nu av totalt 6200 läkemedelskonsulenter som är redo att marknadsföra läkemedlet. Lanseringen kommer att bli bred vilket innebär att Nexium kommer att börja säljas samtidigt till både specialistläkare och allmänläkare.

I Sverige har lanseringen endast skett till specialister inom terapiområdet mage/tarm, för att därefter gå vidare till allmänläkarna.

Försäljningen i Sverige en besvikelse

Astra Zeneca sätter stort hopp till Nexium, efterföljaren till Losec som är världens genom tiderna mest sålda läkemedel. Lanseringen i Sverige har gått trögt, men bättre i andra europeiska länder, dock inte så bra som marknaden hade hoppats på.

Lanseringen av Nexium i USA är därför av största vikt och lanseringen var ursprungligen tänkt att vara i december förra året, men FDA satte käppar i hjulet.

Astra Zeneca har därefter sagt att en lansering i USA ska ske under första kvartalet i år och dagens besked har varit efterlängtat. Exakt när i mars lanseringen ska äga rum vill dock Astra Zeneca inte uppge. 

Läs mer

Isaac Pineus/Ekonomi24