Allgon säger upp 100

MIN EKONOMI

Antenntillverkaren Allgon varslar 100 anställda om uppsägning.

Det är avmattningen inom mobiltelefonbranschen som nu börjar märkas hos underleverantörerna.

- Det här är något som har hänt under janauari. Det skedde ett tydligt trendbrott efter jul då våra kunder gjorde en kraftig nedjustering av prognoserna för i år, säger Björn Berndtsson, chef för AMC, ett dotterbolag till Allgon och underleverantör av antenner till mobiltelefontillverkare.

Allgons kunder är världens största mobiltelefontillverkare som Nokia, Ericsson och Motorola. De tror alltså på en sämre försäljning för mobiltelefoner i år än för bara några veckor sedan tidigare.

Hur stora nedjusteringar det rör sig om vill Björn Berndtsson inte säga mer än att de är "kraftiga."

- Bilden av marknaden har förändrats, säger han.

Blixtsnabba förändringar

Förändringar i marknaden slår blixtsnabbt hos leverantörer som Allgon eftersom det oftast rör sig om leveranstider på bara några dagar.

Allgon varslar nu 68 verkstadsarbetare och 32 tjänstemän om uppsägning. Nedskärningarna gäller bolagets verksamhet i Åkersberga.

Beskedet är en bekräftelse på vad Nokia och Ericsson flaggade för redan i samband med boksluten.

Tillexempel sänkte Nokia sin prognos för världsmarknaden i år från 550 miljoner telefoner till mellan 500-550 miljoner. För en tid sedan gick rykten om att bolaget skulle sänka sin egen försäljningsprognos för i år från 180 till 140 miljoner, men det har inte bekäftats. Aktien har fallit 40 procent sedan årskiftet. 

Läs mer

Ekonomi24