Så enkelt byter du PPM-fonder

Byt fond på internet – 15 nya att välja

MIN EKONOMI

Trots att många PPM-fonder går dåligt är det bara några tusen svenskar som bytt.

Nu m å s t e över 2 000 svenskar byta. Fonderna som de satsade på försvinner.

Men från och med i dag blir det enklare att välja nya fonder – nu kan du göra det direkt på internet

LARS ROSENGREN Enkelt att välja nytt. Över 2 000 svenskar måste byta till nya fonder eftersom gamla fonder försvunnit. Men nu är det enkelt att välja fonder. Aftonbladets Erland Huledal hjälper dig att hitta bland de nya fonder som kommit.

Bara ett par hundra svenskar per dag byter PPM-fonder. Det är för krångligt att göra det via knapptelefon eller att beställa en blankett.

Men på internet kan du göra det med några snabba musklick. Aftonbladet har redan provat och här intill ser du hur det går till – steg för steg.

Få valde USA- och Europafonder

Bland de första att byta blir de som valde att placera PPM-pengar i Östgöta Enskilda banks två fonder Index USA och Index Europa. Banken är först med att ta bort fonder från PPM-systemet. Orsaken är förmodligen att så få valde deras fonder: bara 1 900 personer satsade på USA-fonden och 800 på Europa.

– De har sex månader på sig att välja en ny fond – annars placeras pengarna i Sjunde AP-fondens Premiesparfond, säger Staffan Wikstedt på PPM.

Det kommer ständigt nya fonder

Det kommer hela tiden nya PPM-fonder. 15 stycken sedan i november, och en regeländring gör att det kommer många fler under våren.

– Det kan bli ett 50-tal nya fonder, tror Staffan Wikstedt.

Tidigare fick varje bankkoncern ha högst 25 PPM-fonder. Men efter att Handelsbanken köpt SPP och Föreningssparbanken gått ihop med SEB har gränsen höjts till 50 fonder.

Men tänk efter en stund innan du rusar i väg till din dator och börjar byta ut alla dina förlorarfonder på PPM:s hemsida. Kanske är det just dem du ska behålla.

Varning för smala fonder

– Riktigt smala IT-fonder, de som bara satsar på internet eller bara mobilt internet, ska man nog vara skeptisk till, säger Aftonbladets fondexpert Mats Wester, chefredaktör för Sparöversikt.

– Men för breda IT-fonder tror jag det kommer en vändning snart. Byt bort bioteknikfonder i stället, de tror jag går sämre i år.

Men vore det inte säkrast att satsa allt på räntefonder nu när börsen är så dyster?

– Nej, det skulle man kanske gjort i höstas, men det är ju lätt att vara efterklok. Nu tror jag det är dags att satsa på aktiefonder igen. Kurserna kanske går ned tio procent till, men det kan lika gärna vända nästa vecka.

Här är de 15 nya fonderna

Erland Huledal