Välj rätt bonuskort på flyget

Men tänk på att allt inte bara är poäng

MIN EKONOMI

Samlar du bonuspoäng på SAS Eurobonus-kort?

Då kan det löna sig att byta till Lufthansas Miles & More-kort i stället.

Då går det fortare att spara ihop till gratisresan – även om du fortsätter att flyga med SAS.

Foto: MATS FOGEMAN
SMART VAL? Det gäller att välja rätt flygbonuskort. SAS Eurobonus är inte alltid det självklara valet.

Grundprincipen för alla flygbonuskort är att du får poäng beroende på hur lång din flygresa är. När du uppnått en viss poängnivå kan du få en gratisresa.

Oftast krävs en lägre nivå för inrikes resor, lite högre för norra Europa, ännu högre för södra Europa. Och har du fått ihop en väldans massa poäng kan du flyga gratis till Sydostasien eller Amerika.

Och gratisresan behöver inte gå till någon av de destinationer du tidigare flugit till. Har du till exempel rest med Malmö Aviation mellan Stockholm och Malmö kan du få en gratisresa med nederländska KLM, som ingår i samma bonusprogram som Malmö Aviation.

I tabellerna här ovan har vi tittat på fyra olika bonuskort, knutna till de stora allianserna som trafikerar Sverige. Där har vi jämfört villkoren till fem olika storstadsdestinationer.

Bara ett exempel för att visa hur olika poäng en resa kan ge beroende på flygbolag och väg: ska man från Stockholm till Düsseldorf i västra Tyskland kan man resa direkt med SAS och Eurobonuskortet. Då behöver man resa 13 gånger innan man får en gratisresa till samma destination. Använder man däremot Finnair Plus-kortet kan man antingen resa med Sabena via Bryssel – då behövs det tio resor – eller Finnair via Helsingfors. Då får man en gratisresa redan efter åtta resor.

Men allt är inte bara poäng. Glöm inte att jämföra biljettpris, restid och andra kortvillkor.

Tänk på det här…

...när du väljer bonuskort:

Bolagen som ingår:

Sören K Bloom