Nätmäklarna vinnare på kvällsbörsen

MIN EKONOMI

Småspararna tog över handeln när Stockholmsbörsen för första gången höll kvällsöppet.

Privatpersonernas entré syntes också på vinnarlistan som toppades av idel spekulationsaktier.

- Vi är mycket nöjda. Det här är mycket bra start, säger Avanzas informationschef Claes Hemberg.

Totalt sett blev det en trög start för kvällshandeln. Mellan den tidigare stängningstiden 17.30 och klockan 20 omsattes aktier för 538 miljoner kronor. De ska jämföras med totalt 12,8 miljarder dessförinnan. Under den ordinarie handeln omsattes alltså 1,6 miljarder i timmen, medan snittet efter 17.30 var 215 miljoner kronor.

Sportlovet drar ner handeln

- Det var en lugn start. Handeln föll ju ganska dramatiskt efter 17.30, och något annat var inte att vänta heller. Man ska också komma ihåg att det är sportlovssvecka, säger OMs presschef Anna Eriksson.

- Det här är löjligt. De här volymerna räcker aldrig för att få kostnadstäckning, säger en chefsmäklare på en mellanstor firma som hoppas att OM kommer att ta sitt förnuft till fånga.

Men hos nätmäklarna gnuggar man händerna:

- Det här är ett mycket bra resultat. Nätmäklarna hade mellan 45 och 60 procent av av den normala handeln under kvällstimmarna, medan de traditionella mäklarfirmorna bara hade 25. Det innebär att hade tjänat in kostnaderna för kvällshandeln efter en halvtimme, resten är vinst, säger Claes Hemberg.

"Proffsen går hem"

Dämed tycks det som om det är småspararna som tagit till sig de förlängda öppettiderna på börsen.

- Det är så, och det är rätt naturligt. Proffsen går hem medan småspararna handlar när de kommer hem, säger Claes Hemberg.

Handeln steg också mot slutet, mellan 19 och 20 gjordes affärer för 209 miljoner kronor, mot 167 miljoner kronor mellan 18 och 19.

Att det var småspararna som härjade på kvällsbörsen syntes både på handeln och i kurserna.

Omsättningen i Framfab var nästan lika hög som under dagen. Aktien steg 6 procent under dagen.

SBI-bolaget Obducat kom med en svag rapport strax före 17.30 vilket ledde till ett kraftigt kursfall under för aktien hygglig handel.

Spekulationsaktier kvällerns vinnare

På vinnarlistan vid dagens slut trängdes idel spekulationspapper som är favoriter ute i stugorna; ABNW, Luvit, NetInsight, Adcore, Switchcore, Core Ventures, Enea för att bara nämna några.

Bland kursraketerna märktes också nätmäklaren Teletrade som steg 21 procent. Även i Framfab och Icon var handeln relativt livlig på kvällen.

Annars var Ericsson och Nokia mest populära, under den sista timmen gjorde en stort antal mindre affärer. Ericsson behöll en tredjedel av handeln räknat i avslut.

Generalindex slutade på plus 2,5 procent, något högre än vid 17.30. Ericsson steg 7 kronor eller nästan 8 procent till 84 kronor, Nokia 4 procent till 223 kronor och Telia upp 6 procent till 54,50 . 

Läs mer

Andreas Cervenka