Fel på nätbankerna - igen

MIN EKONOMI

Flera bankers Internetkontor har haft stora driftsstörningar de senaste dagarna.

Det här har inneburit problem för alla de kunder som i sista stund vill betala räkningar via sin Internetbank.

- De som drabbats kommer att hållas skadeslösa, säger Håkan Nyberg, chef för Föreningssparbankens Internetkontor.

Föreningssparbankens Internetkunder rapporterade om driftsstörningar under måndagskvällen mellan 19.00 och 22.30.

- Vissa kunder kunde inte logga in, och det tog lång tid att genomföra räkningsbetalning när man väl kommit in, säger Håkan Nyberg på Föreningssparbanken.

För bankerna är detta inget nytt problem. I takt med att allt fler kunder använder Internettjänster till allt fler ärenden, inte minst räkningsbetalningar, ökar belastningen på nätet vid månadsskiften.

- Det är rätt komplicerade system med många koppplingar och applikationer. Förra året var det kapacitetssproblem något månadsskifte. Då var det bandbredden in till banken som var problemet, men det tror jag inte det är den här gången, säger Håkan Nyberg.

Flera andra banker drabbade

Flera andra banker har haft liknande problem de senaste dagarna, bland annat har kunder i SEB och Skandiabanken rapporterat om inloggningsproblem.

Och precis som Föreningssparbanken så avser SEB att hålla kunderna skadeslösa om de drabbats av driftsstörningarna, alltså om de tvingas betala räknaingar på ett dyrare sätt i kassa.

- De får betala in räkningarna gratis på vår bank eller så ersätter vi dem för annan inbetalning, även inbetalning på Posten till postgirot, säger SEBs presschef Boo Ehlin.

Även kunder i Skandiabanken har rapporterat om inloggningsproblem, men de uppgifterna tillbakavisas av bankens marknadschef Helena Rumén:

– Vi har inte hört talas om några problem, jag har kollat med vår IT-avdelning och de har inte fått några samtal om att det varit problem med internetbanken, säger hon.

Men hoin uppmanmar kunderna att höra av sig till banken om de märker några tekniska problem.

Fredrik Rundkvist / Inga-Lill Hagberg