Byt bank!

Trött på storbanker med låga räntor – här har du alternativen

MIN EKONOMI

Rekordvinster, löjligt låga räntor och nya sammanslagningar.

Det får allt fler bankkunder att bestämma sig för att byta bank.

Här kan du läsa om alla alternativen – och hur enkelt det är att byta.

Hundratusentals svenskar funderar på att byta bank, men väldigt få gör det.

En av orsakerna är att det verkar krångligt.

De flesta småbanker är usla på information. Det är svårt att hitta räntor och avgifter på deras internetsidor och inte ens på telefon får man raka besked.

Men i Aftonbladets unika tabell här intill får du alla fakta om tjänster, avgifter och räntor.

Det vanligaste alternativet till Sveriges storbanker Nordbanken, Handelsbanken och SEB/Föreningssparbanken är de fristående sparbankerna. De finns över hela landet och är ofta den

största banken på sin ort.

Två fristående sparbanker

Men bara två av dem är verkligen självständiga – Sparbanken Finn i Lund och Sparbanken Gripen i Ängelholm. De övriga 86 har ett nära samarbete med Föreningssparbanken.

Villkoren skiljer sig mycket från sparbank till sparbank. I tabellen har vi tagit med två exempel: landets största fristående sparbank Finn och lilla Sidensjö sparbank i Örnsköldsvik.

Vår jämförelse visar tydligt att Skandiabanken är Sveriges billigaste bank. Rekordhög ränta från första kronan och rekordlåga avgifter.

Att ha ett bankkort med Visafunktion och betala räkningarna via internet kostar sammanlagt 175 kronor om året. Vill man hellre betala räkningarna via ett kuvert till banken kostar det

100 kronor per år. En lönekontokredit kostar ingenting. Uttag i automater utomlands är avgiftsfria – medan nästan alla konkurrenter tar 30–40 kronor per uttag.

Många tycker att det är ett problem att många av småbankerna inte har något kontorsnät. Men för den som klarar sig utan att besöka bankkontor finns det alltså lönsamma alternativ.

Ica och Folksam på gång

Och det kommer fler. Redan i år ska både Ica och Folksam starta nya banker. Enligt uppgifter kommer också Den norske bank att göra en storsatsning i Sverige nästa år.

Fast du kanske inte vill byta bank? Jag tycker du ändå ska hota med att byta. Då kan du förmodligen pruta ner både avgifter och låneräntor rejält.

Så här enkelt är det

Det är inte svårt att byta bank.

Följ bara vår lista, steg för steg.

Din nya bank kommer att göra allt för att hjälpa dig.

Om din nya bank har ett kontor där du bor är det bara att gå dit. Men flera av de bästa småbankerna använder internet och telefon för kundkontakter. Då byter du så här:

Erland Huledal