Kvällsöppen börs lockar finländare

Alltfler finländska daytraders hos svenska nätmäklare

MIN EKONOMI

Stockholmsbörsen nya öppettider lockar en ny grupp kunder till de svenska nätmäklarna – finländarna.

Det blev en trög start för handeln när Stockholmsbörsen i förra veckan för första gången höll kvällsöppet. Framför allt var det småsparare som tog tillfället i akt att via nätmäklare köpa och sälja under kvällen.

Och nu, efter en vecka med de nya tiderna, noterar svenska nätmäklare som till exempel Avanza en ökad ström av kunder österifrån.

- Även innan börsen förlängde sina öppettider hade vi en del finska kunder hos oss. Men det rörde sig oftast om finlandssvenskar som av språkliga skäl valt att bli kunder hos oss. Men sedan börsen förlängt sina tider har finländarnas intresse för den svenska internethandeln ökat, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza till Dagensit.se.

En finländare som registrerar sig som daytrader hos en svensk nätmäklare får vänta tre dagar innan han eller hon kan börja handla på Stockholmsbörsen. Därför är det först nu som trenden kunnat skönjas.

Tack vare tidsskillnaden kan finländarna handla aktier fram till klockan nio finsk tid.

Helsingforsbörsen, som det senaste året fallit med mer än 50 procent, planerar att så småningom följa exemplet för att möta konkurrensen.

aftonbladet.se ([email protected])