Rusning efter Teliaaktier

Fonderna har börjat köpa folkaktien igen

MIN EKONOMI

 Niverteffekten slår nu igen med full kraft på Teliaaktien.

När Teliaaktien plötsligt slutat falla tvingas svenska fondförvaltare som hittills ratat Telia köpa aktier för allt vad tygen håller.

Och aktien stiger.

Sedan årsskiftet har Teliaaktien stigit med över 20 procent till 60 kronor under onsdageftermiddagen. Kurslyftet gör Telia till ett av de bolag som utvecklats starkast på Stockholmsbörsen hittills i år.

Även om det är långt kvar till de 85 kronor som näringsmininster Björn Rosengren begärde när bolaget såldes ut på börsen förra året så spelar det mindre roll för fondförvaltare som premieras på deras förmåga att slå olika börsindex på årsbasis.

- Vad vi ser nu är att allt färre förvaltare väljer att ta på sig Teliarisk i sina portföljer. Eftersom nästan alla är underviktade väljer de att köpa. Och Telias VD Marianne Nivert har fått fantastisk positiv publicitet sedan årsskiftet, säger en mäklare till Ekonomi24.

Börsvärde upp 40 miljarder sen årsskiftet

Och det finns många förvaltare som kan känna sig manade att skala bort lite Telia-risk. Vid årsskiftet hade Telia ett börsvärde på drygt 140 miljarder kronor. Det motsvarade en andel på 4,6 procent av det samlade marknadsvärdet på Stockholmsbörsen. Samtidigt var samtliga större institutioner förutom Alecta underviktade. Det framgår av SIS Ägarservice sammanställning vid årsskiftet.

Hur mycket aktier de behöver köpa för att nå ”neutral” vikt framgår inte av SIS, men rimligen rör det sig om miljardbelopp.

Och förvärven måste dessutom fortsätta. Kurslyftet i Teliaaktien hittills i år gör att Telias börsvärde vuxit till över 180 miljarder kronor sedan årsskiftet. Samtidigt har Stockholmsbörsen som helhet backat med drygt 6 procent.

Effekten har blivit att Telias vikt i index vuxit till omkring 5,5 procent. Det betyder att fondförvaltare som har ”samma” syn som vid årsskiftet måste köpa aktier, även om de inte skulle vara mer positiva till Telia.

Negativa trendenhar brutits

Det verkar därmed som om den negativa spiralen från fjolåret där förvaltare bara sålde och sålde nu har förbytts till en positiv spiral där de bara köper och köper...

Just indexjakten skulle ju bidra till att få Teliaktien att lyfta i samband med börsintroduktionen. Så sa åtminstone de stora investmentbankerna när de hetsade de svenska fondförvaltarna att köpa Teliaaktier inför utförsäljningen. Men den uteblev och de förvaltare som fick tilldelning valde i stort sett att antingen sälja med en gång eller att utebliv från köpsidan.

Indexjakten verkar komma nu istället. Men då till mer aptitliga aktiekurser än i juni förra året. Om det betyder att Teliaaktien kommer att fortsätta att stiga är en annan fråga. Klart är att det åtminstone ser ut som om fallet definitivt stoppats upp. 

Sophie Nachemson-Ekwall/Ekonomi24

ARTIKELN HANDLAR OM