Mobilförsäljningen bromsar in

MIN EKONOMI

Den svenska mobiltelefonmarknaden är störd av allt prat om GPRS- och 3G.

GSM-telefonerna ligger kvar på hyllorna i butikerna i väntan på GPRS och 3G.

Branschen spår därför en avmattning av tillväxten. Förra årets försäljningsökning på 37 procent minskar i år till 17 procent.

I antal enheter betyder det att svenskarna kommer att köpa 2,8 miljoner mobiltelefoner i år. 400 000 fler än förra året. Men prognosen hänger på om GPRS slår igenom eller inte.

- Ökningen avtar. Man har pratat sönder marknaden för GSM-terminaler. Till och med personalen i butikerna har börjat prata om det nya som ska komma sen. Det är fel för i butikerna finns det redan en massa produkter som har många bra funktioner, säger Pär Sveen, ansvarig för nya affärer på Ericssons konsumentdivision i Sverige.

- Alla väntar på nya system och nya produkter. Det går att göra otroligt mycket med vår R380-telefon, men folk förstår inte det. Allt prat handlar om GPRS och 3G, säger Sveen.

GPRS kommer i slutet av året

Men Mobiltelebranschen kan inte svara på hur många GPRS-telefoner det ligger i årets prognos på 2,8 miljoner telefoner.

- Det är en jättesvår fråga. Vi kan inte lämna någon siffra på det. Men blir GPRS försenat så tror vi inte att det kommer att påverka försäljningen så mycket. Den breda basen kommer ändå att byta telefon i år, säger Bengt Ernstsson.

- Förhoppningen är ju att GPRS ska komma i slutet av året. Vi kommer snart med vår första GPRS-produkt och andra leverantörer har lovat produkter. Sedan får vi se när 3G kommer, säger Pär Sveen. 

Läs mer

Mats Paulsen/Ekonomi24