Analytiker: Ericsson kommer att överleva

MIN EKONOMI

Ericssonraset kom oväntat. Det mest oväntade var att även vinstmaskinen mobilsystem sviktar.

Ändå är börsanalytikerna överens: Ericsson är ett stabilt företag som kommer att överleva.

Foto: MATS STRAND
Oroliga småsparare följde i går kväll Ericssonaktiens ras. "Tråkigt att det gått ner så otroligt mycket", sa Martin Olofsson, Stockholm.

- Ericsson är absolut ett världsledande företag och kommer att fortsätta att vara det, säger Lars Söderfjell, analytiker på Handelsbanken.

Aktien kan falla ännu mer

Andra analytiker säger samma sak. Dag Rolander på Hagströmer & Qviberg pekar dock på att ledningen för Ericsson får ta på sig ett stort ansvar:

- Det här försämrar utan tvekan förtroendet för ledningen ytterligare.

Det är möjligt att aktien kan sjunka några kronor till men botten måste vara nära. Lars Söderfjell tycker att det är för sent att sälja nu. Det är lika bra att vänta ut den uppgång som så småningom kommer.

"Har inte sagt vad som hänt"

Dag Rolander på H&Q:

- Det gör det svårt att säga något om den närmaste framtiden är att Ericssons information i dag har varit knapphändig. Man har inte sagt vad som hänt, varför man vinstvarnar.

Att raset är så stort som det nu är innebär att Ericsson måste spara och det går ut över jobben, inte bara på Ericsson. Underleverantörerna kommer också att få svårigheter.

- Ericsson är ju beroende av utbyggnaden av den nya generationen mobiltelefoner och kan ju inte, som leverantör, påverka den så mycket. Det är ju beställarna som bestämmer, säger Jan Häggström på Handelsbanken.

Ericssons sorgebarn: konsument- produkter

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM